Atlas of Hate moet 'LGBTQ-vrije' zone niet verwijderen

De activisten achter de Poolse “Atlas of Hate"hebben een rechtszaak gewonnen tegen een lokale overheid die hen had aangeklaagd omdat ze waren opgenomen in de atlas. De atlas is  een online kaart waarop Poolse steden en gemeenten aangeduid staan die tegen LGBT-resoluties hebben gestemd of zichzelf hebben uitgeroepen tot ‘LGBTQ-vrije zone’.

In 2019 en 2020 keurden tientallen lokale overheden in Polen anti-LGBTQ resoluties of  "Charters of Family Rights" goed waarmee ze het huwelijk als een exclusieve unie tussen een man en een vrouw erkenden en waarin ze beloofden om "kinderen te beschermen tegen morele verdorvenheid”. Daarmee verwezen ze indirect naar de LGBTQ-idelogie.

Opoczna, een graafschap met 75.000 inwoners in centraal Polen, was een van de overheden die zo'n charter aannam en op die manier in de ‘Atlas of Hate’ terechtkwamen.

Volgens het graafschap  was de opname onterecht en werd door hierdoor hun imago beschadigd. ‘Het charter werd aangenomen om te laten zien dat het graafschap "gezin vriendelijk" is, zei de waarnemend burgemeester Maria Barbara Chomicz. "Na zijn aanname verschenen veel initiatieven voor leven en gezin."

Het graafschap werd in de rechtbank vertegenwoordigd door Ordo Iuris, een prominente conservatieve juridische instantie die oorspronkelijk de charters had gecreëerd.

De rechtbank stelde vorige week het graafschap echter in het ongelijk. Volgens de rechter oefenden de activisten achter de ‘Atlas of Hate’ gewoon hun recht uit om "kritiek te uiten op een openbaar gezag". Volgens de rechtbank was Opoczno door de goedkeuring betrokken geraakt in een openbaar debat met al zijn gevolgen, waaronder "een dispuut waarbij harde uitspraken van beide kanten worden gedaan". Het is reeds de derde keer dat de activisten achter de atlas hun gelijk halen voor de rechtbank. Eerder gebeurde dit ook in een rechtszaak die twee andere steden tegen de atlas hadden aangespannen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste