Succesvolle zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten

Op de Zuiderkaaien werd zondagavond de zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n 10.000 mensen genoten van de verschillende optredens. Ook in de binnenstad bij de cafés was het zeer druk. In totaal over het hele event zakten zo’n 160.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

Zondag is het traditioneel verzamelen geblazen op het Closing festival waar optredens geprogrammeerd stonden van DJ Kat, Les Copines, Dimitri D’Anvers, Gustaph, Carolina Dijkhuizen en de glitter en glamour van de Antwerp Show Ball drag queens sloot Antwerp Pride vandaag af. Tijdens deze Show Ball werden de feestvierders getrakteerd op optredens van maar liefst twintig drag queens uit heel Europa.

Na de laatste optredens trokken vele feestvierders nog naar de Grote Markt of de Lijnwaadmarkt voor de afsluitenden parties in de Bonaparte en Café Delux.

Succesvolle editie

Het Antwerp Pride festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 74 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 140.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade. 

Ook het kleinere, rustigere event Pride Woman in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word en performances door en voor vrouwen - was een succes met zo’n 500 bezoekers.

Tot in de late uurtjes waren er optredens voorzien aan de verschillende LGBTQ-bars in de stad. Zo was het ondermeer zeer druk aan het Theaterplein waar Terrazza plaats vond. Daarnaast was het ook zeer druk in de Grote Pieter Potstraat waar het vrouwencafé Cut als afsluiter van hun Cutfest 2.0 een zeer gesmaakt feestje hielden.

Zondag kwamen nog eens naar schatting 10.000 mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 160.000. 

Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Braveolution, waarbij de regenboog gemeenschap van Antwerpen een brave space wil maken waar iedereen die het risico loopt om gediscrimineerd te worden zich gesteund voelt door zijn omgeving en op veilige manier kan zijn wie die is. 

Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen noemenswaardige incidenten voor. 

De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en dat liet ook de nieuwe voorzitter Geert van Praet optekenen.

‘Het was mijn eerste Pride als voorzitter van deze fantastische organisatie en het was dus best pittig, maar dan zie je de lachende gezichten tijdens de Antwerp Pride Parade, je hoort het applaus van de omstaanders en je voelt de warmte van het publiek en dan kan ik alleen maar proud zijn op wat met al onze 500 vrijwilligers gepresteerd hebben. Ik denk dat onze boodschap om te gaan naar een liefdevolle samenleving meer dan gehoord werd. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feestelijk protest van harte bedanken.”

Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zeventiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2024 zal plaatsvinden.

Foto: Antwerp Pride

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste