Persbureau ANP gaat genderneutrale voornaamwoorden gebruiken

Het Nederlandse persbureau ANP gaat vanaf nu in hun berichtgeving genderneutrale voornaamwoorden gebruiken. Mensen in het nieuws die zich niet identificeren als man of vrouw, worden vanaf vandaag omschreven als 'die', 'hen' of 'hun'.

De berichten van ANP worden overgenomen door zo goed als alle mediatitels en radiojournaals. De afnemers kunnen zelf bepalen of ze ook de genderneutrale voornaamwoorden gaan overnemen of niet. 

"We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen", zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Volgens hem maken steeds meer personen die zich niet als man of vrouw identificeren, duidelijk zich niet te herkennen in de wijze waarop ze worden beschreven.

ANP is niet het eerste Nederlandse medium dat genderneutrale voornaamwoorden in hun berichtgeving gaat gebruiken. De Volkskrant en het tijdschrift Linda gingen hen reeds voor.

BELGA

Voor de Belgische tegenhanger van het ANP, Belga, wordt aandachtig uitgekeken naar de aanpassing van de stijlboek. “We hebben ook gezien dat ANP daarmee gaat starten”, zo laat Saskia Laurent, adjunct-hoofdredacteur bij Belga weten. “Wij waren daar zelf nog niet mee bezig, maar naar aanleiding van het bericht van ANP zullen wij daar ook over nadenken. Wellicht wordt dat een onderwerp waar de redactieraad ook eens mee over mag nadenken.“

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste