140.000 deelnemers en toeschouwers voor grootste Antwerp Pride ooit

Zaterdagnamiddag hebben zo een 140.000 toeschouwers en deelnemers de jaarlijkse Antwerp Pride bijgewoond. Samen met 74 delegaties, waarvan een dertigtal gemotoriseerde, was het meteen de grootste pride-optocht doorheen Antwerpen ooit. Thema van dit jaar is 'Bravelution'.

Voor de eerste keer stapte ook een delegatie van defensie mee in de pride. Zij kregen samen met de politie een prominente plek achter de progressvlag die aan het begin van de optocht werd meegedragen. Ook liepen er heel wat delegaties van politieke partijen met hen mee. Tegen de aanwezigheid van de politie en de NV-A in de optocht werd er geprotesteerd door het LGBTQ-collectief Campagna Rosa. 

Naast tal van lokale politici liepen/reden ook partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Conner Rosseau (Vooruit) mee. Voor Rousseau was het meteen zijn eerste pride na zijn coming-out enkele maanden terug. "Zolang jonge homo's in elkaar geslagen worden omwille van hun geaardheid, zolang het draagmoederschap niet deftig geregeld is, en zolang extreemrechts mensen als 'abnormaal' blijft bestempelen, blijft een Pride nodig", zei Rousseau. "Daarom lopen wij mee. Om op te komen voor veiligheid. Voor gelijke rechten."

De kleurrijke optocht baande zich een weg langs de Kaaien naar het festivalterrein waar er een infodorp en verschillende optredens gepland stonden. Ook in de stad werd er tot in 's avonds laat gefeest. 

 

 

 

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws