Wereldbank weigert nieuwe leningen aan Oeganda omwille van anti LGBTQ-wetten

Oeganda krijgt van de Wereldbank geen nieuwe leningen meer. Reden hiervoor is de in mei goedgekeurde anti-LGBTQ wetgeving waardoor het land homoseksuele daden en relaties nog zwaarder gaat bestraffen. Die waren reeds verboden in Oeganda. De nieuwe strafwet legt gevangenisstraffen die tot levenslang kunnen oplopen. In sommige gevallen kan zelfs de doodsstraf opgelegd worden.

De strengere strafwet werd wereldwijd veroordeeld door activisten, wetenschappers en academici. Het Bureau voor de Mensenrechten van de VN noemde de verstrenging een “recept voor de systematische schending van de rechten" van queer personen die in Oeganda leven. Op 15 juni riepen ongeveer 170 burgerrechtenorganisaties de directeur van De Wereldbank, Ajay Bunga, op om “specifieke, concrete en tijdige acties” te nemen als antwoord op de recent goedgekeurde anti-LGBTQ wetten. De Wereldbank stuurde daarop een team naar Oeganda dat moest onderzoeken of er bijkomende regels moesten komen die ervoor moeten zorgen dat alle door de Wereldbank gesubsidieerde projecten overeenkomen met de milieu- en sociale normen van de Wereldbank.

Afgelopen dinsdag liet de Wereldbank in een verklaring weten dat Oeganda geen nieuwe leningen meer zou krijgen. "De Anti-Homoseksualiteitswet van Oeganda is fundamenteel in strijd met de waarden van de Wereldbank. Wij geloven dat onze visie om armoede uit te roeien op een leefbare planeet alleen kan slagen als deze iedereen omvat, ongeacht ras, geslacht of seksualiteit. Deze wet ondermijnt die inspanningen. Inclusiviteit en non-discriminatie staan centraal in ons werk over de hele wereld." Oeganda heeft bij de Wereldbank momenteel nog voor 5,2 miljard aan leningen uitstaan.

De beslissing van de Wereldbank werd veroordeeld door de Oegandese president Yoweri Museveni die ook meteen aankondigde dat Oeganda  andere verstrekkers van leningen zou zoeken en niet zal toegeven aan de druk die vanuit financiële instellingen wordt uitgeoefend. Ook hoopt de president dat  de olieboringen die in 2025 van start moeten gaan, ervoor zullen zorgen dat Oeganda minder leningen zal moeten afsluiten in de toekomst.

"Het is daarom betreurenswaardig dat de Wereldbank en andere actoren het aandurven om ons te willen dwingen ons geloof, cultuur, principes en soevereiniteit op te geven, met behulp van geld. Ze onderschatten echt alle Afrikanen”, aldus Museveni.

Foto: Alexander Grey // Unsplash

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws