President Biden geeft startschot voor Amerikaanse pride maand

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst in vier jaar de pride maand erkend en opgeroepen om actie te ondernemen om de tragische toename van geweld tegen vooral gekleurde transpersonen tegen te gaan.

In de Verenigde Staten is juni de pride maand bij uitstek. In de meeste grote steden vinden deze maand (onder normale omstandigheden) verschillende pride optochten plaats. Jarenlang was het de traditie dat de Amerikaanse president de maand proclameert in een toespraak. President Trump hield in 2017 op met die traditie.

Biden begon zijn proclamatie met terug te blikken naar de Stonewall rellen van 1969. Volgens de nieuwe president gaat de bevrijdingsbeweging die toen werd begonnen nog steeds verder en is het een roep tot actie die Amerikanen inspireert om te streven zodat de ‘belofte van een natie van gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid voor allen’ bereikt kan worden. Sinds de rellen van 1969 hebben de Verenigde Staten veel vooruitgang geboekt op het vlak van rechten voor LGBTQ’s.  Maar ondanks die vooruitgang zijn er veel staten waar de fundamentele rechten van individuele LGBT’s geschonden worden in bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, publieke ruimtes en andere plekken, zo merkte de president op.

Tijdens zijn proclamatie verwees de hij ook naar het geweld tegen gekleurde transvrouwen. Biden zei dat het geweld en discriminatie van de LGBT + -gemeenschap een voortdurende focus en toewijding vereist en dat hij als president alle rechten van LGTQ+personen zal verdedigen.

De volledige proclamatie van President Biden kun je nalezen op de website van het Witte Huis.

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste