Vlaams Belang wil dat regenboogvlag aan het stadhuis van Diest verdwijnt

De lokale afdeling van het Vlaams Belang wil de regenboogvlag die aan het stadshuis van Diest wappert weg. Dat bleek maandag tijdens de gemeenteraad. De stad gaat niet in op het voorstel van Vlaams Belanger Jos Claes en laat de vlag gewoon hangen waar hij momenteel hangt.

In zijn vraag aan het gemeentebestuur zei het raadslid dat hij werd aangesproken door Diestenaren die zich ergerden aan de regenboogvlag aan het stadhuis. “Ze waren niet opgezet dat er in 2023 naast de vlaggen aan het stadhuis ook een regenboogvlag wapperde aan het stadhuis”, zo beweerde Claes die daarna liet blijken dat hij het verschil niet kent tussen de regenboogvlag die symbool staat in de queergemeenschap en die met de witte tekst ‘Peace’ erop die door de vredesbeweging wordt gebruikt.

“In elk geval komt het bij velen over als het opdringen en het propageren van de LGBT+ gemeenschap en cultuur aan de ganse gemeenschap door het stadsbestuur. Mensen hebben niet een probleem met het bestaan van de LGBT+ gemeenschap en cultuur op zich. Maar ze hebben wel een probleem dat officiele media en openbare besturen zoals het stadsbestuur de verplichte neutraliteit schendt inzake het propageren van een bepaalde levensvorm. Of gaat het stadsbestuur ook alle clubs en organisaties, religies etc van diens vlag op het stadsbestuur te laten prijken.” Daarna vroeg Claes om de regenboogvlag te verwijderen aan het stadhuis. Daarmee verwees de Vlaams Belanger naar de richtlijnen inzake de bevlagging van openbare gebouwen van Vlaanderen.

Veel antwoord op zijn vraag kreeg Claes niet enkel raadslid Murat Gelik (Iedereen Diest) vroeg zich af op welke manier het stadsbestuur een selectie zal maken van zinvolle vragen en niet zinvolle vragen.

De regenboogvlag aan Diest hangt niet op gelijke hoogte als de officieel toegelaten vlaggen aan het stadhuis  maar op een lager gelegen mast.

Bij ROBTV reageerde schepen Monique De Dobbeleer (DD9) wel op de vraag van Claes. “Ook met de boodschap dat iedereen welkom is in onze stad los van geaardheid of religieuze overtuiging. Je ziet dat al die dingen kunnen. We zeggen daarmee dat we een open stad zijn waar iedereen welkom is. Momenteel hangt er trouwens momenteel niet omdat ze reeds voor de zesde keer gestolen werd. De politie kon aan de hand van camerabeelden enkele jongeren identificeren. Het stadsbestuur bestelde reeds een nieuwe vlag.

 

 

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws