Vlaams Belang ondervoorzitter Chris Janssens out zich als homo

Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens (44) komt in de weekendeditie van het Belang van Limburg uit de kast als homo. “Ja, ik ben homoseksueel en wil ermee naar buiten komen. Tot vandaag zijn er geen vijf mensen in Vlaanderen die dit weten. Ongetwijfeld zullen er dus veel mensen verrast zijn.” Ook zijn familie zou niet op de hoogte zijn van zijn seksuele geaardheid.

 

Chris Janssens is als ondervoorzitter zowat de rechterhand van Vlaams Belang voorzitter Tom van Grieken. Naast fractievoorzitter voor zijn partij in het Vlaams parlement is hij ook al veertien jaar gemeenteraadslid in Genk.

 

Een ontmoeting met een jongen die het moeilijk had met zijn geaardheid was voor Janssens de reden om uiteindelijk toch voor zijn homoseksuele geaardheid uit te komen. “Hij heeft het er zelf erg moeilijk mee. Ook zijn thuisomgeving staat er niet voor open. Dat raakte me diep, heeft me aangezet om uit de kast te komen. Als ik met mijn outing één iemand kan helpen zodat hij of zij zichzelf kan aanvaarden en niet langer moet vluchten voor wie hij of zij is, zal het al de moeite zijn geweest. Idem als ik ook maar één ouder ervan kan overtuigen dat geaardheid geen keuze is. Pas op, ik begrijp dat ouders het moeilijk hebben met hun homoseksuele kind. Tegelijk hoop ik dat ze beseffen dat hun zoon of dochter het er wellicht nog veel moeilijker mee heeft. Ik vraag hen nadrukkelijk met hun zoon of dochter te praten, hem of haar te omarmen en voluit te steunen. Hun aanvaarding kan het verschil zijn tussen een gelukkig of een ongelukkig kind dat ze op de wereld hebben gezet.”

 

Ook de vrees om zijn voetbalvrienden kwijt te geraken en zijn politieke ambities zorgden ervoor dat Janssens in de kast bleef zitten. “Twee decennialang was dit mijn passie. Omdat al mijn vrienden in dezelfde club zaten, was voetbal ook het grootste deel van mijn sociale leven. In mijn tienerjaren al stelde ik vast dat dit wereldje een macho-omgeving was waar homoseksualiteit niet echt bespreekbaar was. In de amateurreeks waarin ik speelde, kende ik niemand die zich had geout. Helaas is er zoveel jaren later nog altijd niet veel veranderd. Dat geen enkele profvoetballer in Europa zich al openlijk heeft geout, is veelzeggend. Ze doen dit uit zelfbehoud. Dat was ook mijn reden om niet uit de kast te komen. Ik wilde mijn hobby en mijn vrienden niet verliezen.”

In het uitgebreide interview in Het Belang van Limburg geeft Chris Janssens ook meteen aan de de regenbooggemeenschap nu niet moet verwachten dat hij ineens mee op de barricades gaat staan of mee zal lopen in een gay pride. ““Je zal ook mij nooit zwaaiend met een regenboogvlag op de barricade zien staan. Ik erger mij er trouwens aan dat uiterst linkse organisaties zich opwerpen als ‘vertegenwoordiger’ van alle holebi’s, terwijl een meerderheid daar eigenlijk niets mee te maken wil hebben. En wat die gay pride-toestanden betreft, ik vind die vaak contraproductief. Door de exorbitante poses en outfits die daar te zien zijn, verstoppen sommige homo’s zich nog dieper in de kast omdat ze er niet mee geassocieerd willen worden. Op die manier doen dergelijke prides voor velen meer kwaad dan goed.”

Bron: HBVL

Lees ook: Vlaams Belang weigert homofobe stickers te veroordelen

Vlaams Belang stemt tegen Europese resolutie die Hongaarse anti-LGBT wet veroordeeld

Vlaams Belanger vergelijkt LGBT-gemeenschap met een religie

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste