Rutte IV: Vier LGBT-ministers en beloftes om Regenboog stembusakkoord uit te voeren

Maandag heeft in Nederland een nieuwe regering de eed afgelegd. Rutte IV telt voor zover bekend vier LHBTQ- ministers: Hanke Bruins Slot (minister van Binnenlandse Zake en Koningsrelaties), Kajsa Ollongren (minister van Defensie), Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Rob Jetten (minister voor Klimaat en Energie). In het kabinet Rutte III zaten er twee LGBTQ ministers. Daarnaast worden verschillende eisen uit het Regenboog Stembusakkoord van de Nederlandse LGBTQ-belangenvereniging COC ook onder gebracht bij verschillende andere ministers.

COC Regenboog Stembusakkoord

Naast de vier eerder genoemde ministers wordt natuurkundige Robert Dijkgraaf als minister voor Emancipatie verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid voor LHBTI+personen en vrouwen. Dat betekent dat hij onder meer gaat toezien op uitvoering van COC’s Regenboog Stembusakkoord, met daarin maatregelen op het gebied van veiligheid, acceptatie op school en meerouderschap. 

Dilan Yeşilgöz-Zegerius wordt in het nieuwe kabinet verantwoordelijk voor veiligheid. Dat betekent onder meer dat ze verantwoordelijk wordt voor de aanpak van geweld tegen de regenbooggemeenschap. In het Regenboogakkoord is daarover onder meer afgesproken dat er bij de politie anti-discriminatierechercheurs komen, dat de Roze in Blauw-politieteams worden versterkt en dat er meer aandacht komt voor intersectionele vormen van discriminatie.

Franc Weerwind wordt in het kabinet Rutte IV verantwoordelijk voor Rechtsbescherming. Hij moet volgens het Regenboogakkoord onder meer gaan zorgen voor een meerouderschapswet, verbetering van de transgenderwet, en de mogelijkheid van een X in het paspoort en andere officiële documenten.

Ernst Kuipers (D66) wordt in het nieuwe kabinet minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op het gebied van LHBTI+emancipatie wordt hij volgens het Regenboogakkoord onder andere verantwoordelijk voor het bekorten van wachtlijsten voor transgenderzorg en een wettelijk verbod op non-consensuele, niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen.

Wopke Hoekstra (CDA) wordt als minister van Buitenlandse Zaken onder meer verantwoordelijk voor het bevorderen van LHBTI+mensenrechten in het buitenland. Hij was in 2021 de eerste CDA-lijsttrekker bij een nationaal verkiezingsdebat van het COC. Liesje Schreinemacher wordt minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat betekent dat ze verantwoordelijk wordt voor steun aan de buitenlandse LHBTI+beweging. 

Bron: COC Nederland

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste