Nederlands verbod op conversietherapieen komt er nog niet

In Nederland komt er nog geen verbod op conversietherapieën voor homoseksuelen. Nochtans is erg een grote meerderheid die deze conversietherapieën wil verbieden. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijven dat  in een reactie op een onderzoek naar homogenezing. In plaats daarvan wordt ingezet op een gedragscode en "steunpunten" voor lhbti'ers. Belangenvereniging COC Nederland wil dat er toch nog dit jaar een verbod komt.

De Jonge en Grapperhaus schrijven dat het kabinet "krachtig wil optreden" tegen activiteiten die zich richten op het veranderen van seksuele geaardheid en genderidentiteit. "Iedereen moet altijd en overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn", aldus de bewindslieden. De ministers erkennen dat niet iedereen in Nederland deze veiligheid ervaart.

Het eerste deel van het rapport van Bureau Beke en Ateno verscheen begin juni 2020. Daaruit bleek dat er in Nederland zeker vijftien aanbieders zijn van ‘LHBTI-genezing’. Die moeten vooral gezocht worden in de hoek van de pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten.

De onderzoekers vonden 68 LHBT-personen die, vaak langer dan een jaar, te maken kregen met ‘genezingstherapieën’. Ze vermoeden dat het hierbij gaat om het topje van de ijsberg. Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de LHBTI-gemeenschap er mee te maken.


De onderzoekers vonden niet één persoon die positief terugkijkt op de pogingen om hun identiteit te veranderen. Wel ondervonden deze mensen ‘steeds meer problemen op allerlei gebied, omdat ze zichzelf feitelijk verloochenen’. Bijna allemaal kregen ze te maken met klachten als depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen en eenzaamheidsgevoelens. 

Volgens het Nederlandse kabinet is moeilijk vast te stellen wanneer er precies sprake is van homogenezingstherapie. Dat heeft onder andere te maken met het doel van de therapie - deelnemers kunnen ook alleen gevraagd worden om hun gevoelens te onderdrukken - en het gegeven dat ze vaak voorkomt binnen religieuze, besloten kringen. Daar worden de activiteiten niet herkend als homogenezing en kunnen gesprekken ook als therapeutisch of levensbeschouwelijk worden aangemerkt, aldus de bewindspersonen.

Het COC pleit met religieuze LHBTI-organisaties als LKP en Maruf al jaren voor een wettelijk verbod. De belangenorganisatie wil dat dit verbod er nog dit jaar komt. Ook de Tweede Kamer heeft daar bij herhaling om gevraagd. Tien politieke partijen beloofden in maart in COC’s Regenboogakkoord om dat te regelen.

‘We hebben lang genoeg gewacht,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen.Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.

Om lhbti'ers te steunen, heeft het ministerie het Humanistisch Verbond gevraagd om in samenwerking met geloofsgemeenschappen een gedragscode op te stellen. Daarin wordt afgebakend op welke wijze lhbti-personen geholpen kunnen worden. De gedragscode zou ook in eventuele latere rechtszaken van waarde kunnen zijn, aldus De Jonge en Grapperhaus.

Uit het rapport blijkt dat landen als Malta, Oostenrijk en delen van de VS en Australië al een wettelijk verbod op ‘LHBTI-genezing’ hebben. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada werken aan zo’n verbod.

 

Bron: Nu.nl /COC Nederland

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste