Utrechtse dakloze LGBTI's krijgen eigen opvanghuis

 

Utrecht krijgt een opvanghuis voor dak- en thuisloze LGBTI-personen. Uit onderzoek van onder meer Movisie blijkt namelijk dat deze groep dak-en thuislozen het extra moeilijk heeft, zowel op straat als in de reguliere dak-en thuislozenopvang. Ze voelen zich vaak onbegrepen en niet veilig.

Nu kunnen ze dus tijdelijk terecht in het LGBTIQ-huis van de stichting De Tussenvoorziening en dit voor een periode van drie tot zes maanden. Daarna stromen ze door naar een vervolgplek, als die beschikbaar is. "Dat kan een reguliere woning zijn of een vorm van begeleid wonen. Dat zal soms extra uitdagend zijn, zeker voor deze doelgroep en met de huidige woningmarkt. Maar we gaan nooit iemand op straat zetten", zegt Van Baardwijk van de Stichting De Tussenvoorziening.

In het huis krijgen de bewoners ook breed scala aan hulp. "Los van de professionele hulp kunnen de mensen in het huis ook rekenen op de hulp van zogenaamde regenboogmaatjes", zegt Van Baardwijk. "Dat zijn vrijwilligers die zelf een achtergrond hebben met LHBTIQ. Zij doen leuke dingen met de bewoners, helpen ze om hun netwerk te vergroten. En gaan bijvoorbeeld mee koffie drinken of naar een praatgroep. Het idee is dat een bewoner dat dan op een gegeven moment daar zelf naartoe durft."

Het opvanghuis zal anderhalf jaar beschikbaar zijn. Daarna wordt het project geëvalueerd. Bij succes kan het hele pilootproject verlengd worden. De exacte locatie van het opvanghuis wordt geheim gehouden.

Bron:RTV Utrecht

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste