Twee homo's in elkaar geslagen in Gent

In Gent zijn zaterdagmorgen twee homoseksuele jongeren door drie mannen in elkaar geslagen. Volgens de politie zou er sprake zijn van een geval van gay bashing en is met een onderzoek  naar de daders begonnen.

De twee jongeren werden omstreeks 3 uur op het Sint-Baafsplein aangevallen door de drie mannen toen ze op weg naar huis waren na een nachtje stappen.  In een open brief op Facebook beschrijft één van de slachtoffers de gebeurtenissen.

“Wij met z’n tweeën, op weg naar huis na een avondje stappen. Zij met z’n drieën, duidelijk op zoek naar geweld. Wij op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Zij op stap met de verkeerde intenties.”

“Drie uur ’s nachts. Op het voetpad naast de Sint-Baafskathedraal te Gent.
Hij: bloedend naast mij.
Ik: bellend naar de ziekenwagen.
Wij: aangedaan, verward, gekwest. Aangevallen.

Wanneer ze hem meenemen voor een hersenscan, dringt het bij me binnen. Wat er net is gebeurd. Mijn handen die besmeurd zijn met het bloed van mijn beste vriend bevestigen dat het allemaal écht was.”

De twee jongeren werden overgebracht naar het AZ Sint-Lucas. De politie werd op de hoogte gebracht en vermoedt inderdaad een geval van gay bashing. “Het onderzoek loopt. De daders zijn na de feiten weggelopen richting het Zuid”, zegt de politie. “Ze zijn voorlopig niet aangetroffen en we proberen hen te vinden.”

Aan de vechtpartij houdt één van de jongeren een neusfractuur, een gebroken snijtand , een snijwonde in de lip en kneuzingen  in het gezicht over. Het tweede slachtoffer hield er enkele hematomen in het gezicht aan over.

“Gent, de meest open-minded stad van Vlaanderen. Een links bastion waar iedereen zichzelf mag zijn. “, zo schrijft één van de slachtoffers op Facebook. “Dachten we. Tot we in elkaar geslagen werden omdat we onszelf wouden zijn. Het hebben van een identiteit en die ten volle uiten, zou geen strijd mogen zijn. Pijnlijker dan de fysieke letsels die we opliepen, is het besef dat ons bestaan door sommigen wordt afgekeurd en afgestraft.

Discriminatie, racisme, homofobie, transfobie en agressie tegenover minderheidsgroepen in het algemeen worden tijdens deze periode bedekt met wat oppervlakkige kerstgezelligheid, etentjes met de familie en het uitdelen van cadeautjes. Terwijl de kalkoen aangesneden wordt, vangen wij klappen die langer blijven nazinderen dan de blauwe plekken die ze achterlaten. Wij zijn gewoon jonge mensen die proberen te bestaan.

Ik vraag me af welk signaal dit geeft aan de jongeren waar ik les aan geef en die nog dagelijks met hun eigen identiteit worstelen: is dit wat er gebeurt wanneer je jezelf durft te zijn? Wij bestaan en dat is voor sommigen al te veel.

Ik schrijf dit niet enkel neer voor mezelf maar ook voor m’n beste vriend. Voor mijn huilende moeder aan de lijn, zijn lief die thuis zit te blokken, een vriend die elk ziekenhuis in Gent telefoneerde om te ontdekken waar we waren, voor m’n neef die portretten kwam nemen om de schade in kaart te brengen. Voor de verpleegster die me troostte wanneer m’n beste vriend onder de scan ging, voor de politieagenten die ’s nachts onze verklaring kwamen afnemen. Voor iedereen die na een nachtje stappen nog naar huis moet wandelen. Voor iedereen waarvoor veiligheid geen gewaarborgde zekerheid is."

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste