Tv-Tip: Het huis met Riad Bahri

Eric Goens ontvangt in de zevende aflevering van Het huis Riadh Bahri. Het Journaalanker verschijnt steeds fris en fruitig op het scherm, maar draagt een aangrijpend levensverhaal met zich mee. En zijn intrede in Het huis wordt een van de opmerkelijkste ooit in de geschiedenis van het programma.Bij aankomst in Het huis krijgt Riadh het meteen moeilijk wanneer hij Everywhere van Fleetwood Mac door de boxen hoort galmen. “Ik had me nochtans zo voorgenomen om niet te wenen,” lacht ​ hij. “Dat nummer zegt alles over me en doet me ook aan mijn man denken.”

Riadhs rugzak zit boordevol emotionele verhalen waarover hij vaak praat, maar zelden écht iets over zegt. In Het huis toont hij zijn ware innerlijk. “Ik kwam hier binnen en voelde dat hier iets in de lucht hangt door de geschiedenis van wie hier al geweest is. Ik heb me wel mentaal voorbereid, want dit is een plek waar het niet erg is om jezelf te zijn.”

Vader Kamel

Riadhs familieverhaal is ingewikkeld. Vader Kamel, moeder Diane en hun vier kinderen wonen tien jaar in Duitsland vooraleer ze begin jaren 90 terugkeren naar België. Ze belanden in Wetteren, waar het eigenlijk nooit peis en vree zal zijn. Vader Kamel, afkomstig uit een klein gehucht in Tunesië, was een veeleisende, autoritaire man. “Hij kon je in twee zinnen met de grond gelijkmaken. Hij was verbaal heel sterk, dus je moest opletten wat je deed en hoe je de dingen zei om te vermijden dat die vulkaan zou uitbarsten.”

In de fotokamer gaat Riadh dieper in op de relatie met zijn vader. Papa Kamel had het ook moeilijk met de coming out van zijn enige zoon. “Onze computer was ooit kapot en een vriend van mijn vader had die hersteld. Toen ik thuiskwam, zat papa in de woonkamer en lag heel de vloer vol met geprinte foto’s van naakte mannen. Mijn surfgeschiedenis als 15-jarige, op zoek naar zichzelf,” vertelt Riadh met een krop in de keel. “En dan stelde hij me de vraag of ik voor de mannen was. Ik ontkende dat en na een paar minuten zei hij: ‘Oké, het is goed. Maar als het ooit zo is, ben je hier niet meer welkom.’"

Na de turbulente scheiding van zijn ouders verbreekt Riadh alle contact met vader Kamel. Wanneer zijn vader stervende is, besluit Riadh hem toch nog eens op te zoeken. “Toen ik de woonkamer binnenkwam, lag hij in de zetel en was hij onherkenbaar. Hij woog nog veertig kilo. Hij stond recht, pakte me vast en zei: ‘Sorry, het spijt mij.’ Maar wat hem speet, weet ik niet. Ik heb daar een uur gezeten en zelfs op de rand van de dood hadden wij niet de mogelijkheden om met elkaar te praten.”

Het huis met Riadh Bahri: maandag 4 december om 20.45 uur op VRT 1.

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws