Vrijspraak voor deelnemers aan gaypride in Ankara

Turkije heeft de 19 LGBT+ activisten die gearresteerd werden omdat ze in 2019 aan de pride optocht in Ankara deelnamen vrijgesproken. De beslissing van de rechtbank wordt door de LGBT-belangenorganisatie  ILGA op applaus onthaald. 

 

De achttien studenten en één academicus werden in mei 2019 opgepakt omdat ze deel hadden genomen aan een pride optocht aan de Middle East Technical University (METU) in Ankara. 

 

Ankara had in 2017 alle activiteiten voor holebi’s en transgenders, waaronder ook pride optochten verboden. Dat verbod werd in februari 2019 met een noodverordening opgeschort. Omdat er op dat ogenblik geen verbod meer van kracht was werd er op 10 mei 2019 op de terreinen van de universiteit een optocht gehouden. Die werd bijgewoond door zowel studenten, professoren en andere academici. Op aandringen van de universiteit kwam de politie tussenbeide en gebruikte die buitensporig geweld om de mars uiteen te drijven.Daarbij werden 22 deelnemers  aangehouden. Negentien daarvan werden vervolgd en moesten voor de rechtbank verschijnen.

 

Vrijdag oordeelde de strafrechtbank dat de activisten niet schuldig waren omdat er op dat ogenblik geen overtreding plaats vond. Ook oordeelde de rechtbank dat het bijwonen van een een pride optocht geen misdaad is. De officiële redenering wordt volgende maand in een vonnis gepubliceerd.

Katrin Hugendubel van ILGA-Europe is blij met de vrijspraak van de negentien activisten. “We zijn opgelucht met de vrijspraak van de METU/pride LGBT+ activisten. Het is zeer belangrijk voor niet alleen de Turkse  LGBT+ gemeenschap, maar ook voor de hele regio, om te zien dat rechtbanken  en juridische processen de rechten van alle mensen om samen te komen, zoals die in de Turkse wet  en de Europese conventie van de mensenrechten staan, beschermen op een ogenblik dat er steeds meer opruiende haatspeech tegen de LGBT+gemeenschap gedaan wordt door zowel politici als religieuze leiders.”

Foto: Mercedes Mehling /Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste