Turkse politie arresteert deelnemers pride evenement

De Turkse politie heeft een twaalftal LGBTIQ-activisten opgepakt die de Pride Maand in Istanboel wilden aftrappen. 

Op 5 juni  kwamen leden van de LGBTI+ organisatie Onur Haftasi uit Istanboel samen om met het voorlezen van een verklaring de Pride Month af te trappen. Terwijl de leden begonnen aan te komen werden ze overspoeld door verschillende eenheden van de nationale politie in gevechtskledij. 

De agenten begonnen vrijwel onmiddellijk met de aanwezigen te arresteren. De arrestanten werden omringd door agenten die hun schild in de lucht hielden om zo de arrestaties aan de ogen van het publiek te onttrekken.

Verschillende leden van Onur Haftasi en de transgender-organisatie Korteji werden gearresteerd. Twee leden van Korteji beweren ook dat ze tijdens hun aanhouding gemarteld werden. Via Twitter stuurden ze foto’s de wereld in van hun verwondingen. Alle gearresteerden werden na enkele uren opnieuw vrijgelaten.

Op 26 juni trekt normaal gezien voor de dertigste keer een pride optocht door Istanboel. Die optocht trok jaarlijks honderduizenden bezoekers tot dat ze door het bestuur van Istanboel verboden werd. Sindsdien werden er allerlei redenen bedacht om de pride optocht te verbieden. In 2021 werden bezoekers van de Istanbul Pride bestookt met rubberen kogels en traangas. Toen werden twintig bezoekers gearresteerd. Onur Haftasi vreest dat het dit jaar ook zo zal eindigen. Toch zijn ze van plan om eind deze maand op straat te komen.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste