Tsjechische president belooft veto te gebruiken om homo-huwelijk tegen te houden

De Tsjechische president Milos Zeman zal zijn veto gebruiken om iedere poging om de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht tegen te houden. Dat heeft hij laten weten nadat er in het Tsjechische parlement een wetsaanpassing in die zin werd neergelegd. De aanpassing kan rekenen op de steun van parlementsleden van de meeste partijen.

De parlementsleden moeten nog debatteren over de openstelling van het huwelijk en het is nog niet beslist wanneer dat gebeuren zal. Toch laat de president nu reeds weten dat hij zijn veto zal gebruiken als de wet door het parlement geraakt. Ondanks het feit dat hij een voornamelijk ceremoniële rol vervult heeft de Tsjechische president wel invloed op de politieke gang van zaken.

Sinds 2006 kunnen homoseksuele Tsjechen hun relatie reeds laten registreren waardoor ze ongeveer dezelfde rechten krijgen als getrouwde hetero-koppels.  Huwelijken kunnen ze echter niet afsluiten omdat die nog niet wettelijk geregeld zijn in de Tsjechische republiek. Als het van de president afhangt zal dat ook nooit het geval zijn omdat hij het huwelijk ziet als een ‘unie tussen een man en een vrouw’.

Het is niet de eerste keer dat het Tsjechische Parlement zich over een openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht buigt. In 2018 werd er reeds begonnen met de debatten van een soortgelijke wettekst maar het kwam toen niet tot een stemming voor de verkiezingen. Daarom moet het hele traject van indiening van de wettekst, het debat en de stemming opnieuw van in het begin afgelegd worden

Zeman heeft in het verleden reeds verscheidene anti-LGBTI uitspraken gedaan. Zo noemde hij transgenders “walgelijke mensen” die zichzelf mutileren als ze een geslachtsveranderende operatie ondergaan. Ook is hij een felle verdediger van de Hongaarse president Orban en zijn ‘propagandawet’ die discussies over LGBTI- onderwerpen en het tonen van holebi’s en transgenders verbiedt op school, in advertenties en in de media.

Als Zeman ook effectief zijn veto gebruikt om de openstelling van het huwelijk voor gelijkslachtige koppels tegen te houden kan het Lagerhuis wel nog met een meerderheid het veto ongedaan maken.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste