Tom Lanoye krijgt prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren

Tom Lanoye is dit jaar de laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. De prestigieuze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

"Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld", zo staat te lezen in het juryverslag. "Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen."

Tom Lanoye werd op 27 augustus 1958 geboren in Sint-Niklaas en woont en werkt beurtelings in  Antwerpen en Kaapstad. Als romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs in Nederland en Vlaanderen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Met zijn meest recente roman ‘De draaischijf’ (Prometheus, 2022) raakt Lanoye aan het Vlaamse intergenerationele trauma van culturele collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, in zowel Antwerpen als Den Haag. Zijn belangrijkste theaterwerken zijn ‘Ten Oorlog’, ‘Mamma Medea’, ‘Bloed en Rozen’ en ‘Koningin Lear’, die worden opgevoerd in heel Europa en daarbuiten. Afgelopen weekend ging net nog een gloednieuw stuk van hem in première: ‘Lady+Lord MacBeth’, bij het Nederlandse gezelschap Suburbia. Zijn belangrijkste romans zijn ‘Kartonnen dozen’, ‘Sprakeloos’, ‘Het derde huwelijk’, ‘Zuivering’ en ‘De draaischijf’.  

Niet alleen in het theater en de romankunst heeft Lanoye literaire bakens verzet. Ook als eerste stadsdichter (Antwerpen) en satirisch columnist heeft hij het vaarwater van de Nederlandse letteren verbreed met gedurfde stellingnames, maatschappelijke betrokkenheid en steun voor nieuw en jong talent. 

De prijs wordt in het najaar door Koning Filip uitgereikt aan Tom Lanoye.

Foto:Arthur Los Fotografie

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste