Tobi Lakmaker als debutant genomineerd voor Boekenbon Literatuurprijs

Aanstaande donderdag wordt de Boekenbon Literatuurprijs uitgereikt. Eén van de kanshebbers op het bedrag van 50.000 euro is Tobi Lakmaker die met zijn debuut 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' tussen heel wat bekende namen staat op de shortlist.  De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. 

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Op 7 oktober maakte de jury de shortlist van de boeken die in aanmerking komen voor de Boekenbon Literatuurprijs bekend. Esther Gerritsen (De terugkeer), Wessel te Gussinklo (Op weg naar De Hartz), Tobi Lakmaker (De geschiedenis van mijn seksualiteit),Chris De Stoop (Het boek Daniel) en Peter Terrin (Al het blauw) zijn met hun boeken genomineerd. 

In het juryrapport wordt debutant Tobi Lakmaker omschreven als een meester van scherpe, soms sardonische, maar altijd geestige observaties. "Hoofdpersonage Sofie Lakmaker vertelt over hoe moeilijk intimiteit is, over angst, verlies, verdriet, pijn en over hoe veel moeite ze heeft met ‘het zijn van een vrouw’, maar dat alles zet Lakmaker schijnbaar moeiteloos op papier met zoveel humor en snelheid dat het nooit zwaar op de hand wordt. Het is coming of age op zijn best: J.D. Salingers The cather in the rye en de daarbij horende existentiële twijfel en kwaadheid zijn nooit ver weg. Lakmaker is een meester van scherpe, soms sardonische, maar altijd geestige observaties. Over cappuccino’s, actrices, en seks natuurlijk, maar ook over filosofie en literatuur. Met dit opmerkelijke debuut wil Lakmaker zich zich nadrukkelijk aansluiten bij de literaire traditie terwijl hij zich ook voortdurend wil afzetten tegen de gevestigde orde, een aanstekelijke catch-22."

Er komt ook een film van de debuutroman van Lakmaker want de filmrechten zijn verkocht aan het productiehuis ManUp van Carice van Houten en Halina Reijn.

Bekijk ook de bespreking van 'De geschiedenis van mijn seksualiteit' in onze boekentips.

Koop "De geschiedenis van mijn seksualiteit" via Bol.com

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste