Cameraman overlijdt aan verwondingen nadat hij in elkaar werd geslagen tijdens anti-pride onlusten in Georgie

Een Georgische cameraman die vorige week tijdens de anti-pride betoging in Tbilisi door een bende werd in elkaar geslagen is zondagmorgen aan zijn verwondingen overleden. Het lichaam van Alexander (Lekso) Lashkarava’s werd door zijn moeder ontdekt. Tijdens de onlusten geraakten 53 journalisten gewond.

Lashkarava was vorige week maandag aan het werk voor TV Pirveli en bracht verslag uit van de onrusten die uitbraken net voor de stad van een pride optocht in de Georgische hoofdstad. De cameraman werd net als verschillende andere journalisten in elkaar geslagen door de homofobe en religieuze conservatieve tegenstanders van de pride die ondermeer het kantoor van de organisatie aanvielen. Ook de journaliste,Miranda Bagharturi, die bij hem was werd aangevallen door een priester. Daarop kwam de cameraman tussen waarop hij werd aangevallen door verschillende mannen. Volgens Bagharturi sloegen die hem meer dan twintig minuten en lieten de cameraman toen in een plas bloed achter. Terwijl haar collega in elkaar werd geslagen werd Bagharturi door een vijftien tal mannen vastgehouden. 

 

Toen zondag het nieuws van het overlijden van Lashkarava bekend werd stelde de eigenaar van TV Pirveli, Vato Tsereteli premier Irakli Gharibashvili  persoonlijk verantwoordelijk voor het geweld van afgelopen maandag. Net na het begin van de onrusten had die immers verklaard dat de pride mars georganiseerd werd door een "radicale oppositie die onder leiding stond van de voormalige president Saakashvili,  die met de mars onrust in het land wil veroorzaken."  Slechts vijf mannen werden gearresteerd na de aanval op de cameraman en journaliste van TV Pirvelli. Het televisiestation zou aan de hand van de gerecupereerde beelden negen personen geïdentificeerd hebben.

Zondagavond werd er door enkele duizenden mensen betoogd aan het Georgische parlement. De betogers eisten het aftreden van Gharibashvili.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste