Sodomie wordt niet langer meer bestraft in Mauritius

Het hooggerechtshof van Mauritius heeft homoseksualiteit uit de strafwet gehaald. Volgens het hooggerechtshof weerspiegelde het verbod eerder de waarden uit de periode van de koloniale overheersing dan die van de inheemse bevolking. De Britse kolonisten criminaliseerden sodomie in 1898 en ondanks het feit dat Mauritius in 1968 onafhankelijk werd en de wet al verschillende jaren niet meer gebruikt werd om homoseksuelen te vervolgen staat ze nog steeds in het strafwetboek.

De zaak tegen de overheid werd ingespannen door  Abdool Ridwan Firaas Ah Seek die van oordeel was dat ‘het strafbaar zijn van sodomie’ een inbreuk vormde op zijn basisrechten en zijn recht op vrijheid. Volgens het Hooggerechtshof Het "was niet de uitdrukking van binnenlandse democratische wil, maar werd natuurlijk opgelegd aan Mauritius en andere koloniën door het Britse bewind", voegden de rechters toe.

Door deze uitspraak kunnen mensen niet langer worden gearresteerd voor het hebben van homoseksuele seks, maar het parlement zal de wet moeten intrekken om het legaal te maken.

In de rechtbankdocumenten had de staat betoogd dat het niet "ongevoelig" was voor de zorgen van de LGBT-gemeenschap, maar  dat het strafrecht enkel door het  parlement kon worden gewijzigd wanneer er "gunstige" omstandigheden in de samenleving ontstonden.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste