Homoseksuele afgeperste Nigerianen riskeren zelf een gevangenisstraf

De Nigeriaanse politie roept mogelijke slachtoffers van een afpersing via een dating-app voor homo’s op om aangifte te doen tegen de afpersers. De politie kan echter niet garanderen dat de ‘slachtoffers’ zelf niet achter de tralies belanden omdat homoseksueel gedrag in Nigeria nog steeds strafbaar is met een gevangenisstraf die kan oplopen tot veertien jaar.

De Nigeriaanse politie pakte eind juli zes personen op die betrokken waren met het afpersen van de gebruikers van de dating-app. De zes dreigden er mee om naaktfoto’s die ze van de gebruikers hadden openbaar te maken. Om dat te voorkomen moesten ze een bedrag betalen.  Het geld moesten ze tijdens een ontmoeting overhandigen.  De slachtoffers werden vervolgens in elkaar geslagen en moesten hun financiële details geven. Die gebruikten de afpersers vervolgens om hun bankrekeningen leeg te maken.  De bende zou een achttal slachtoffers gemaakt hebben voordat ze gearresteerd konden worden na een klacht van één van de slachtoffers.  De bende zou op die manier  ongeveer 3.500 euro buit gemaakt hebben.

Het is echter niet uitgesloten dat het slachtoffer dat naar de politie stapte zelf vervolgd wordt omwille van zijn seksuele geaardheid. Dat zei de woordvoerder van de Nigeriaanse politie, Ramhan Nansel, tegen de BBC. Ook roept de politie de overige slachtoffers op om aangifte te komen doen. Nansel beseft ook dat die dat mogelijk niet zullen doen vanwege het risico dat ze dan zelf het risico lopen om vervolgd te worden.

Foto: Rami Al-zayat // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste