Servische president annuleert Europride omwille van toegenomen spanningen en bedreigingen van extreem-rechts

De Servische president  Aleksandar Vucic heeft bekend gemaakt dat de Europride die van 12 tot 18 september zou doorgaan geannuleerd is vanwege de recente spanningen met buurland Kosovo, bedreigingen van rechts-extremistische organisaties en de gestegen inflatiecijfers. Volgens hem is het gezien de nieuwe spanningen met Kosovo en de hoge inflatie niet het gepaste moment om het LGBT-evenement te organiseren. De initiatiefnemers willen de EuroPride echter wel laten doorgaan.

De EuroPride wordt sinds 1992 jaarlijks in een andere Europese stad georganiseerd. Deze editie van Europride beloofde een mijlpaal te worden want voor het eerst zou die in een Zuidoost-Europees land en buiten de Europese Economische zone doorgaan. De Europride moest ook een viering worden van de strijd voor gelijke rechten in het Servië van de afgelopen twee decennia toen de eerste pride optocht doorging in Belgrado (2001). Ondanks de vooruitgang van de afgelopen jaren worden holebi’s en transgenders in verschillende regio’s nog regelmatig blootgesteld aan discriminaties.

Vucic zei dat de beslissing om de EuroPride "uit te stellen of te annuleren" in samenspraak met de regering werd genomen en daarbinnen de steun krijgt van een meerderheid. “Dit is een schending van de rechten van minderheidsgroepen, maar op dit moment moet ons land het hoofd bieden aan allerlei problemen.Op een bepaald moment kan je simpelweg niet alles aan", legde het staatshoofd uit.

De president verwees naar de recent opgelopen spanningen met het in 2008 afgescheurde buurland Kosovo, de toegenomen levensduurte, en  naar extreemrechtse groepen, die niet willen dat de EuroPride doorgaat en onlangs een demonstratie  tegen het evenement organiseerden. Volgens de regering en president kan het evenement ook niet doorgaan omdat de veiligheid van de deelnemers door ‘bepaalde extremistische’ groepen bedreigd werd. Als het evenement zou doorgaan zouden de spanningen in het land verder oplopen en Servië onstabiel maken.

Na de bekendmaking van de beslissing om Europride te annuleren lieten de organisatoren weten dat het evenement zoals gepland zou doorgaan. Hoogtepunt moet de mars door de stad worden die op 17 september gepland staat. “Het recht om een pride te organiseren werd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gezien als een fundamenteel mensenrecht”, zo zei Goran Miletic die aan het hoofd staat van de Servische organisatie die de Europride organiseert. Volgens hen zou de beslissing niet standhouden voor de rechtbank omdat een verbod ongrondwettelijk is.  Als er daadwerkelijk een verbod komt zullen de organisatoren naar het Grondwettelijk Hof trekken.

Nieuwe regering

Vucic verzocht op zijn persconferentie tevens de openlijk lesbische premier Ana Brnabic een nieuwe regering te vormen. Brnabic ziet zichzelf niet als voorvechtster van lgbti-rechten en het conservatieve Servië geldt ook niet als uitgesproken lgbti-vriendelijk.

Foto's: Facebook BelgradePride - EuroPride 2022

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste