Schotland zet eerste stappen om conversietherapie te verbieden

De Schotse overheid gaat conversietherapieeën die er op gericht zijn om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van mensen te veranderen of te onderdrukken verbieden. Dinsdag werd hiertoe een wetsvoorstel ingediend. 

Medische behandelingen zoals gender-bevestigende hulp voor transgender personen worden in het wetsvoorstel niet beschouwd als een conversietherapie. Dat is wel het geval voor therapieën of begeleidingen die tot doel hebben om de aantrekkingskracht van patiënten  tot hetzelfde geslacht te veranderen of te onderdrukken en dit door herhaaldelijk of voortdurend de activiteiten en het uiterlijk van de patiënt  te controleren, iemand herhaaldelijk of voortdurend te bedreigen of te  vernederen, en  medicatie voorschrijven die  het seksueel verlangen van een persoon onderdrukt.

Als gevolg van het voorgestelde verbod zouden nieuwe strafbare feiten geïntroduceerd worden die ertoe kunnen leiden dat daders worden aangeklaagd voor het deelnemen aan conversiepraktijken, het aanbieden van een conversiedienst, of het deelnemen aan een reeks dwingende gedragingen.

Om een individu of een organisatie te vervolgen voor een van deze misdrijven, moet worden bewezen dat iemand die deelneemt aan een conversiepraktijk dit heeft gedaan met de intentie om de seksuele of genderidentiteit van een persoon te veranderen en dat dit "fysieke of psychologische schade" veroorzaakt.

foto: Pavel Danilyuk

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws