Saskia De Coster wordt huisschrijver bij de KU Leuven

Vanaf volgend academiejaar gaat auteur Saskia De Coster aan de slag bij de KU Leuven als writer-in-residence. Als ‘huisschrijver’ van de universiteit zal zij onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook gastlezingen geven, gelegenheidsteksten opstellen en een interdisciplinair onderzoeksproject op touw zetten.

De eerste writer-in-residence van de KU Leuven is niet toevallig één van haar eigen alumni. Na haar studies Germaanse talen en Literatuurwetenschappen schreef Saskia De Coster (°1976) verschillende romans, waaronder Eeuwige roem (2006), Wij en ik (2013) en Nachtouders (2019). Haar werk is veelvuldig bekroond, met onder meer de Opzij Literatuurprijs en drie Cutting Edge Awards. Dit jaar is zij als enige Belgische auteur genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar werk is in tien talen vertaald.

De Coster is niet alleen veelzijdig op literair vlak. Ze werkt samen met beeldende kunstenaars als Rinus Vandevelde en Arne Quinze, maakt sound performances, zet projecten op met theatermakers en muzikanten, en verkent zo de grenzen van de literatuur.

“We kijken erg uit naar de samenwerking met Saskia De Coster”, zegt Bart Raymaekers, vicerector Groep Humane Wetenschappen, ook bevoegd voor cultuurbeleid. “Als universiteit willen we de harmonie tussen kunst en wetenschap bewust stimuleren. Saskia De Coster kan op dat vlak een inspirerend voorbeeld zijn voor onze studenten en medewerkers.”

Creatief schrijven

Saskia De Coster zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren. Het vak maakt deel uit van de masteropleidingen westerse literatuur, culturele studies en taal- en letterkunde, maar staat ook open voor studenten van andere opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden twintig studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

“Ik vind dit een heel mooi initiatief en voel me dan ook vereerd dat de keuze op mij is gevallen”, reageert Saskia De Coster. “Als student letteren was het net dat wat ik miste in mijn opleiding: het creatieve aspect van taal en de mogelijkheid om meer over het schrijfmetier te leren. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe studenten vandaag met taal omgaan, hoe hun leefwereld eruitziet en hoe ik mezelf daartoe verhoud. En omdat ik het belangrijk vind dat kunst en wetenschap samenkomen, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken om die grenzen af te tasten.”

In het najaar wordt een wetenschappelijk project opgezet rond hardlopen en schrijven. De Coster is een fervent hardloopster en stelde vast dat sporten haar helpt bij het creatieve proces. Onderzoekers en studenten van verschillende faculteiten zullen zich, samen met de schrijfster, over het verband tussen creativiteit en hardlopen buigen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste