Rusland opnieuw veroordeeld voor homofobie

Rusland moet van het Europees Hof voor de rechten van de mens elf deelnemers van een gay pride in Sint-Petersburg en Voronezh een schadevergoeding betalen omdat de politie geen of een gebrekkig onderzoek voerde naar personen die hen op de beide gayprides in elkaar sloegen. Rusland moet aan zijn elf landgenoten schadevergoedingen betalen  tussen de 9.750 en 23.000 euro.

Zeven van de Russen, die overigens allemaal tot de queergemeenschap behoren, werden tussen mei 2012 en juni 2013 aangevallen door tegenbetogers van de door de overheid goedgekeurde gayprides in Sint-Petersburg en/of Voresh. Ondanks het feit dat de politie op alle evenementen ter plekke was om de veiligheid te garanderen greep ze niet in toen tegenbetogers de deelnemers aan de gayprides aanvielen.

Tijdens het geweld werd een man tijdens een “Rainbow flash mob” bespoten met een chemisch product waardoor hij brandwonden opliep. Zijn aanvaller werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar  maar kreeg van hiervoor van de regering amnestie.

Twee organisatoren van een demonstratie in Voronezh werden meermaals met de dood bedreigd en werden in elkaar geslagen tijdens de demonstratie zelf. De politie startte met een onderzoek dat als gevolg had dat een van de daders werd opgepakt en veroordeeld maar onmiddellijk opnieuw vrijgelaten.

Ook drie andere Russische queeractivisten werden met stenen  en rookbommen bekogeld door tegenbetogers. De politie greep ook toen niet in. De openbare aanklager beval de politie om een onderzoek te openen maar die legden dat bevel naast zich neer.

Ook de anderen kregen met geweld te maken. Zo werd een man halfblind toen hij met een luchtdrukgeweer werd beschoten en in elkaar werd geslagen met een baseballbat. Ook drie anderen die een regenboogkleurige armband droegen werden geconfronteerd met geweld. Ook hier onderzocht de politie het geweld niet voldoende. De onderzoeken die wel werden geopend namen zolang in beslag waardoor de misdaden verjaard waren en niet meer vervolgd konden worden.

Alle elf de Russische staatsburgers trokken naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en klaagden de Russische politie aan omdat ze het geweld niet of onvoldoende onderzochten en/of de opgepakte daders vrijwel onmiddellijk vrijlieten. “Het Hof merkt met grote bezorgdheid op dat dit een gangbare praktijk leek te zijn bij het omgaan met haatmisdrijven tegen LGBTI-personen in Rusland”, zo staat te lezen in het vonnis. “De binnenlandse autoriteiten hadden nagelaten een effectief onderzoek te voeren naar de aantijgingen van acht aanvragers over mishandeling gemotiveerd door homofobie.”

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws