Geen doorverwijzing van huisarts meer nodig voor MSM die vaccinatie tegen apenpokken willen

Vanaf nu kunnen alle mannen die seks hebben met meerdere mannen (MSM) zich laten vaccineren tegen apenpokken. Dat heeft de  Risk Management Group (RMG) donderdag beslist. Volgens de RMG hebben de groepen die prioritair in aanmerking kwamen voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken hebben de kans gehad om zich te laten vaccineren.  De beslissing komt er na de lage opkomst tijdens de vaccinatiedag in Antwerpen. Vooral de doorverwijzingsbrief van de huisarts bleek één van de vereisten te zijn waardoor MSM afhaakten. Die vereiste verdwijnt nu.

Op 20 september waren er 2.316 vaccins toegediend, waarvan 316 na blootstelling, 1.987 vaccins werden preventief toegediend, waarvan 300 aan sekswerkers. De groepen die prioritair in aanmerking kwamen voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken, hebben ondertussen de kans gehad om zich te laten vaccineren.

Vermits het aantal toe te dienen dosissen ondertussen ook is toegenomen door de overschakeling naar intradermale toediening en 1.500 extra dosissen in bruikleen vanuit Nederland, wordt preventieve vaccinatie nu verruimd. In het vierde kwartaal wordt ook nog de bijkomende bestelling van 30.000 dosissen verwacht. 

 

De Risk Management Group (RMG) heeft daarom beslist dat alle mannen die seks hebben met meer dan één man, zich binnenkort ook kunnen laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in Vlaanderen, Wallonië of Brussel. 

De andere groepen, waaronder mannelijke en transgender sekswerkers en vrouwen die PrEP nemen, en die in aanmerking komen voor preventieve vaccinatie blijven ongewijzigd. In de loop van volgende week zullen de deelstaten communiceren hoe en vanaf wanneer je een afspraak kan maken bij een vaccinatiecentrum. Je kan ook meer informatie vinden  bij het  Agentschap Zorg en Gezondheid.

foto:  Mufid Majnun // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste