Recordprijs voor de blauwe Marilyn van Andy Warhol

Shot sage blue Marilyn, een portret uit de legendarische Marilyn-reeks van Andy Warhol is bij Christie’s in New York geveild voor 195 miljoen dollar (185 miljoen euro). Daarmee breekt het doek het vorige veilingrecord van 104,5 miljoen dollar (bijna 78 miljoen euro) dat voor een werk van Andy Warhol werd betaald.  In 2013 wisselde Silver car crash (Double disaster) toen voor dat bedrag van eigenaar.

Shot sage blue Marilyn was jarenlang in het bezit van de Thomas Ammann Fine Art AG gallery. De stichting achter de galerij werd beheerd door broer en zus Thomas en Doris Amman. Doris Amman overleed vorig jaar nadat haar broer reeds in 1993 overleden was aan de gevolgen van aids.

Hun galerij stond bekend omdat  vanwege de  verschillende wereldberoemde kunstwerken van bekende kunstenaar zoals Francis Bacon en Andy Warhol die ze in hun bezit hadden.  In totaal komen 35 werken uit hun collectie op de markt. De opbrengst van de verkoop Shot sage blue Marilyn zal gaan naar "de verbetering van kinderlevens overal ter wereld via gezondheids- en onderwijsprogramma's", zo liet het veilinghuis in maart weten.

Lees ook: Veilinghuis Christies gaat schilderij dat Andy Warhol maakte van Marilyn Monroe veilen

Grootmeesters van de pop-art ontmoeten elkaar in Brussel

Reportage: Andy Warhol, de man die soepblikken verhief tot een kunstvorm en zijn stempel drukte op de Amerikaanse kunstwereld (+)

Vier portretten van koningin Beatrix door Andy Warhol geveild voor 217.000 euro

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste