Vlaanderen start met proefproject voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken

Op donderdag 22 september start de Vlaamse overheid met een proefproject voor preventieve vaccinatie tegen het apenpokkenvirus. Mannen die seks hebben met mannen (MSM) die in het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad, kunnen zich dan preventief laten vaccineren. Voor het proefproject moet wel op voorhand ingeschreven worden. Dat kan vanaf 15 september. Sensoa neemt de communicatie voor dit proefproject op zich.

Momenteel zijn er in Vlaanderen zijn  392  besmettingen met het virus virus vastgesteld, voornamelijk bij mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar, die seks hebben met mannen.

Met het nieuwe proefproject dat op 22 september start kunnen 1.120 personen zich preventief laten vaccineren tegen apenpokken. De vooraf afgebakende doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Zij kunnen zich op donderdag 22 september vrijwillig laten vaccineren in het Antwerps vaccinatiecentrum.

Om een vaccin te krijgen, moet er vooraf ingeschreven worden via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Inschrijven is mogelijk vanaf 15 september 2022. Vooraf inschrijven is verplicht en een verwijsbrief van je arts is noodzakelijk.

Plaatsen worden opengezet tot het maximum aantal is bereikt. Kandidaten die geen kans kregen zich te registreren zullen later nog de mogelijkheid krijgen zich te laten vaccineren van zodra er terug vaccins beschikbaar zijn.

Lille

Wie niet tot de doelgroep behoort kan dit weekend ook opnieuw afzakken naar het Franse Lille. Tussen 9 en 13 uur kunnen ook Belgen in het plaatselijke vaccinatiecentrum (Rue de Valmy 8) terecht voor een eerste vaccinatie. Meer informatie hierover kun je krijgen op het telefoonnummer +33 3 59 73 69 80 of per e-mail op sps-lilleconsultation@lenord.fr 

Bron: Belga/eigen berichtgeving

Foto: National Cancer Institute // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste