Podcast 'Zo geboren' start zoektocht naar verdoken homoseksuele vader

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie lanceert de VRT de podcastreeks 'Zo geboren'. In 'Zo geboren' hoor je de zoektocht van Raf naar de identiteit van zijn vader. Een identiteit die mee is gevormd door een maatschappij die worstelt met homoseksualiteit. Raf heeft een vraag voor zijn vader: waarom wilde hij een kind? Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt Raf in de jaren 70 en 80 om het dubbelleven van zijn vader te ontwarren. 

Raf, 47 jaar, krijgt een Facebook-bericht van een Nederlandse man. Hij moet iets vertellen aan Raf: hij was de partner van zijn vader Edgard. Edgard was homo. Het is het startpunt voor Raf om terug in het verleden te duiken. Hij is geboren in Vlijtingen, een kleine dorpje in een uiterste hoek van Limburg, in 1975. Zijn vader is de slager van het dorp, iedereen kent hem. Zijn ouders scheiden wanneer Raf jong is, pas later zal hij horen dat zijn moeder Edgard in bed heeft betrapt met een man. Wanneer Raf tien is, doen er geruchten de ronde dat Edgard pedofiel is en Raf ziet zijn vader niet meer terug.

Zoektocht

Zeven jaar later kan Raf zijn vader terug opsporen. Hij wil antwoorden. Maar nog voor hij zijn vader kan spreken, kampt Raf met fysieke gevolgen door een medische fout. Wanneer Raf uit het ziekenhuis komt, is zijn vader aan aids gestorven. Raf blijft met veel vragen achter. 2022, we zijn 30 jaar later en het is nu of nooit voor Raf. Hij wil op zoek naar mensen die zijn vader hebben gekend, voor zij er zelf niet meer zijn. 

De podcast

In de podcast reizen Raf en Kenneth heel Limburg af, op zoek naar mensen die Edgard hebben gekend. Ze hangen affiches op in Vlijtingen en komen via dorpsbewoners terecht bij mensen die heel dicht stonden bij Edgard. En Raf vertelt over hoe het voor hem voelde om op te groeien zonder vader. 

Kenneth interviewt ook een aantal getuigen en experts over wat het betekent om homo te zijn in de jaren 70 en 80. Een tijd waarin holebi's nog onderworpen worden aan een discriminerende wet. Iedereen die uit de kast durft komen riskeert verstoten of ontslagen te worden. En in bepaalde vonnissen van rechtbanken staat te lezen dat vaders hun kind niet meer mogen zien omdat ze homo zijn.

"Ik ontmoette Raf toevallig toen ik aan het meewerken was aan een theaterstuk over medische fouten", zo licht Kenneth Berth toe. "Ik was onder de indruk van zijn persoonlijk verhaal. Zijn zoektocht zegt iets over een groter geheel. Als snel trok ik met de microfoon op onderzoek uit, om Raf te interviewen, maar ook zijn moeder, familie van de vader, vriendengroep van de vader, mensen uit Vlijtingen, ‘experts’ over de tijdsgeest en homoseksualiteit… Het verhaal voltrekt zich in het verleden maar loopt tot de dag van vandaag. Want door naar het verleden te kijken, kunnen we ook iets leren over de toekomst."

Oproep 

 Raf lanceert vandaag meteen ook een oproep: hij is op zoek naar mensen die zijn vader Edgard Linmans hebben gekend. 

Voor Raf is zijn vader een blanco blad papier en Raf wil een beeld krijgen van wie zijn vader was. Egard is geboren in 1949 en gestorven in 1993. Hij heeft onder andere in Zutendaal, Vlijtingen en Munsterbilzen gewoond. Hij ging naar homobars in Limburg, Maastricht en Luik tijdens de jaren 70 en 80. 

Mensen die Edgard Linmans kennen mogen altijd contact opnemen met Raf via zogeboren@gmail.com of via het antwoordapparaat 0800 62454. Met deze input gaan Kenneth en Raf aan de slag in de laatste twee afleveringen van Zo geboren.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste