Pedo-jagers die homo's in de val lokten veroordeeld tot dertig en veertig maanden gevangenisstraf

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft vijf mannen tussen de 19 en 21 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig en veertig maanden, met probatieuitstel omdat ze vijf homo's op de carpoolparking aan de E17 in Waasmunster in de val lokten en beroofden. 

In de zomer van 2020 lokten de vijf jonge daders meerdere mannen naar een bos onder het voorwendsel dat die mannen er een seksafspraak zouden hebben. In het bos bedreigden ze de mannen met een pistool totdat zij de codes van hun bankkaart verstrekten. Vervolgens haalden de daders geld af van de rekeningen van de mannen. Meerdere slachtoffers hadden uitgesproken verwondingen op hun gezicht en lichaam. Een van de slachtoffers werd zelfs vier uur lang gegijzeld in het bos aan de carpoolparking, een andere werd naar een schuur gebracht waar hij zich moest uitkleden.

De advocaten van de jongens benadrukten in hun pleidooien dat de feiten niets te maken hadden met zogenaamde 'gaybashing'. De rechtbank verklaarde alle beklaagden over de hele lijn schuldig. Ze wees het argument van tafel dat één leider anderen onder druk had gezet om deel te nemen. Sommige daders namen deel uit geldnood. Anderen hadden schijnbaar geen motief. De rechtbank stelde vast dat de daders hun slachtoffers niet zozeer kozen uit haat, maar wel omdat ze ervan uitgingen dat deze slachtoffers de politie niet zouden durven verwittigen.

 Alle beklaagden hadden om een werkstraf gevraagd. De rechtbank ging daar niet op in, omdat de misdrijven die ze pleegden getuigen van een volstrekt verstoord normbesef. Om herhaling in de toekomst te vermijden, achtte de rechtbank het noodzakelijk dat deze beklaagden zouden worden opgevolgd en begeleid. Daarom kregen de beklaagden een zware celstraf opgelegd, maar wel volledig onder voorwaarden. Zo moeten ze onder meer het vormingsproject ‘slachtoffer in beeld’, en een kijkstage volgen bij een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van geweldsmisdrijven. Zij worden op burgerlijk gebied ook tot schadevergoeding veroordeeld.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste