Paus Franciscus voorstander van geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels

Paus Franciscus pleit in een nieuwe documentaire om een geregistreerd partnerschap te voorzien voor homoseksuele koppels. Het is de eerste keer dat het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk hiervoor pleit. 

 

Al sinds zijn aanstelling houdt Paus Franciscus een  positievere houding tegenover homoseksualiteit erop na dan zijn voorgangers. In de documentaire Francesco  pleit paus Franciscus voor een wettelijke geregistreerd partnerschap voor stellen van gelijk geslacht. “Ook zij zijn onderdeel van Gods familie en verdienen bescherming.”

In de documentaire zegt paus Franciscus: “Homoseksuelen hebben het recht om in een familie te leven. Zij zijn kinderen van God. Je kunt iemand niet uit een familie zetten, of het hen moeilijk maken om deze reden. Wat we nodig hebben is een burgerlijk partnerschap, op die manier zijn ze wettelijk beschermd.”

De kerk heeft zich in het verleden steeds verzet tegen wetten die de relatie van een homoseksueel koppel wettelijk regelt. In die houding lijkt onder de huidige Paus een verandering plaats te vinden.

De Nederlandse Stichting LKP is blij dat de huidige paus als eerste leider van de Rooms-Katholieke kerk zich zo duidelijk uitspreekt voor de wettelijke bescherming van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen in de samenleving.  De koepelorganisatie vindt het alvast een mooi signaal voor de LGBT-gemeenschap in landen zoals Polen en Hongarije, waar hun rechten onder druk staan.

“De uitspraken staan echter nog veraf van een volwaardige plaats van LHBTI’s in de rooms katholieke kerk”, zo laat LKP weten in een persbericht. ”Het huwelijk staat niet open voor stellen van gelijk geslacht. Nog steeds is het formele standpunt van de RKK dat zulke relaties ‘ongeordend’ zijn.”

Foto:Jeffrey Bruno

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste