Paul O'Grady die geschiedenis schreef als dragqueen Lilly Savage onverwacht overleden

In Groot-Brittannië is televisiepersoonlijkheid, komiek en het alter-ego van de de Britse dragqueen Lily Savage, Paul O’Grady onverwacht op 67-jarige leeftijd overleden. Het nieuws van het onverwachte overlijden werd de wereld ingestuurd door de partner van O’Grady, Andre Portasioio. 

O’Grady werd in 1955 geboren en trok in de jaren 70 naar Londen waar hij aan de slag ging als sociale werker. Tegelijkertijd trad hij ook op als dragqueen Lily Savage in verschillende gayclubs. Inspiratie voor Lilly Savage haalde hij uit de occasionele sekswerkers en luidruchtige alleenstaande moeders met wie hij dagelijks omging.

In 1987 werd Lilly Savage opgepakt toen de politie de legendarische Royal Vaxhall taverne binnenviel waar de komiek acht jaar lang optrad. Op 24 januari 1987 stond hij in volledige drag op het podium toen 35 politiemannen de zaak binnenvielen en alle aanwezige klanten arresteren. Het was de tweede keer op enkele weken tijd dat de politie de taverne binnenviel omdat ‘er dronken klanten’ in de zaak waren. De agenten droegen toen uit vrees om besmet te geraken met het aidsvirus plastieken handschoenen. Hij maakte toen de opmerking dat de 'agenten kwamen helpen met de afwas' vooraleer hij geboeid werd afgevoerd. Tijdens zijn arrestatie weigerde O’Grady zijn naam te noemen en zei hij dat hij Lilly Savage heette. Toen de politieagent zijn echte naam vroeg antwoordde hij “Lily Veronica Mae Savage”. Alle gearresteerde klanten en personeel werden later zonder gevolg vrijgelaten. 

 In 1991 werd hij landelijk bekend toen hij voor de prestigieuze komedieprijs de Perrier Award genomineerd werd en hierdoor meer op de Britse televisie en de radio kwam. Tijdens zijn carrière werd hij het gezicht van de talkshow ‘The Paul O’Grady Show’, en de programma’s ‘Blankety Blank’ dat hij als Lilly Savage presenteerde, ‘Paul O’Grady’s Saturday Night Line Up’ en de Britse versie van ‘Blind Date’. In augustus 2022 presenteerde hij, na veertien jaar, voor het laatst zijn radioprogramma op BBC Radio 2.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste