Opnieuw duizenden betogers tegen Europride optocht in Belgrado

Bijna 30.000 Serviërs hebben zondag opnieuw in Belgrado geprotesteerd tegen de EuroPride optocht van komende zaterdag. De betogers hadden  tijdens de manifestatie zowel Servische als Russische vlaggen mee en riepen slogans waarin ze de praktijken van de Russische president Poetin en diens invasie in Oekraïne verheerlijkten.  

De EuroPride, die maandag van start gaat,  roert al langer de gemoederen in Servië. De bedreigingen van uit onder meer extreemrechtse hoek, de gestegen inflatie en de problemen met buurland Kosovo zorgden ervoor dat de Servische president Vucic de pride optocht  die voor volgend weekend gepland staat verboden heeft;

Tijdens de betoging van zondag nam ook het hoofd van de Servische Orthodoxe Kerk, Patriarch Porfirije, het woord en noemde hij de pride optocht een ‘aanval op het traditionele huwelijk en gezin.’

Ook de vader van de Servische president Aleksandar Vucic liep mee met de betoging tegen de prideoptocht. De president bevestigde dit maandagmorgen maar liet meteen ook noteren dat hij zich niet schaart achter wat er op de betoging werd gezegd en dat hij zelf nooit aan een dergelijke betoging zou meedoen.

Maandagmorgen werd EuroPride afgetrapt in Belgrado met het hijsen van de Europride vlag aan het paleis. Duizenden LGBTQ-activisten hebben al laten weten dat ze aanstaande zaterdag de straat op zullen komen voor de pride optocht ongeacht of die verboden is.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste