Ook Zwitserland versoepelt richtlijnen voor bloeddonaties door MSM

Sinds 1 november is de regelgeving voor bloeddonaties in Zwitserland versoepeld en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen heteroseksuele en bi-of homoseksuele donors.

Door de aanpassing moeten alle potentiële donors, ongeacht hun seksuele geaardheid, vier maanden wachten nadat ze seks hebben gehad met een nieuwe partner. Als ze de afgelopen vier maanden met twee nieuwe partners seks hebben gehad wordt de wachtperiode opgetrokken tot twaalf maanden. Pas na deze periode(s) komen ze in aanmerking om bloed te geven.

Voordat de nieuwe richtlijnen van kracht werden waren de internationale richtlijnen van kracht die beperkingen oplegden aan mannelijke donoren die seks hadden met andere mannen (MSM). Recentelijk werd het levenslange verbod wel afgezwakt tot twaalf maanden sinds het laatste MSM-seksuele contact.

Met de nieuwe richtlijnen wordt er niet langer een onderscheidt gemaakt tussen heteroseksuele donors en MSM.

“De nieuwe criteria benadrukken inderdaad dat risicogedrag de doorslaggevende factor is en niet de seksuele oriëntatie”, zo bevestigde het Zwitserse Agentschap voor Therapeutische Producten aan Reuters.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste