Ook vierde geval van apenpokken gelinkt aan Darklands

Een man die in Luik positief heeft getest op apenpokken heeft die aandoening net als de eerdere drie vastgestelde gevallen opgelopen tijdens een bezoek aan het fetisjfestival Darklands in Antwerpen dat eerder deze maand doorging. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst via Twitter laten weten.

"In een staal van een man uit de provincie Luik werd vandaag de aanwezigheid van het apenpokkenvirus gedetecteerd in het laboratorium van de KU/UZ Leuven. Dit is het vierde positief geval van apenpokken in ons land."

De organisatie van Darklands had vrijdag al een waarschuwing naar alle bezoekers uitgestuurd waar het zelf melding maakte van drie besmettingen.

Besmette personen moeten 21 dagen in isolatie. Het virus kent namelijk een incubatieperiode van 5 tot 21 dagen. Het begint meestal mild met koortsachtige klachten. Vervolgens kan er huiduitslag ontstaan, vaak in het gezicht, maar ook genitaal. De huiduitslag evolueert naar blaasjes. Vooral in die periode is de besmette persoon erg besmettelijk. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken.

 

Hoogrisicocontacten hoeven niet in isolatie, maar moeten zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Het gaat dan om onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben. Ook mannen die seks hebben met andere mannen en er meerdere partners op na houden moeten waakzaam zijn. Verder raadt de Risk Assessment Group hoogrisicocontacten ook aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan. Na triage, wordt een mogelijke besmetting doorverwezen naar een ziekenhuis met meer expertise.

 

Lees ook: BELGISCHE GEVALLEN VAN APENPOKKEN GELINKT AAN DARKLANDS

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste