Ook meer gevallen van LGBTQ discriminatie in Nederland

Net als in ons land is ook in Nederland vorig jaar het aantal meldingen van geweld en discriminatie tegen LGBTIQ-personen opnieuw gestegen. 

Het aantal meldingen en aangiften van anti-LHBTI discriminatie en geweld steeg van 2.336 in 2020 naar 2.471 in 2021. Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2021 van politie, antidiscriminatiebureaus en het ministerie van BZK.

Een derde van de door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten houdt verband met de discriminatiegrond seksuele gerichtheid. De politie-registraties spelen zich vaker dan gemiddeld af in het agressievere spectrum van de verschillende discriminatiewijzen. LGBTI personen krijgen vooral te maken met schelden, en schelden in combinatie met geweld. Ook is er sprake van bedreiging, vijandige bejegening, vernieling, pesten en bespugen.

Bijna 1 op de 5 meldingen op grond van geslacht bij antidiscriminatievoorzieningen gaat over discriminatie van transgender personen. In de meeste gevallen is sprake van vijandige bejegening, zoals het niet gebruiken van een nadrukkelijk verzochte aanspreekvorm. Ook bij de politie hadden de meeste geregistreerde meldingen en incidenten op grond van geslacht betrekking op transgender personen, waarbij het vaak gaat om belediging, bedreiging en geweld.

De Nederlandse LGBTIQ-belangenorganisatie COC pleit in een brief aan minister Dilan Ye┼čilgöz voor maatregelen. De organisatie wil onder meer discriminatierechercheurs bij de politie-eenheden in heel Nederland, hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en meer geld voor de politieteams van Roze in Blauw. Om geweld te voorkómen moet er volgens COC meer en betere aandacht komen voor acceptatie op school.

Bron: Landelijk rapport Discriminatiecijfers 2021 & COC

Foto: Sydney Sims // Unsplash

Lees ook:IDAHOT: UNIA opende 176 dossiers over discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven tegen holebi's en transgenders

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste