Ook delegatie van Cavaria naar Budapest Pride

Ook een delegatie van Cavaria gaat morgen deelnemen aan de zesentwintigste Budapest Pride mars in de Hongarije. Ook een delegatie van Vlaamse parlementsleden is vrijdagavond naar Budapest afgereisd. De parade van zaterdag  vormt het slot van het Pride Festival: een hele maand werden workshops, filmvoorstellingen en andere evenementen over seksuele en genderdiversiteit georganiseerd voor LGBTI+ personen en hun bondgenoten. Çavaria stapt mee uit solidariteit.

Zoveelste anti-LGBTI+-regel

Vorige maand voerde Fidesz, de regeringspartij van premier Viktor Orbán, via het parlement een verbod in op “de voorstelling en promotie van genderidentiteit die verschilt van het geslacht bij de geboorte, de aanpassing van geslacht en homoseksualiteit” voor jongeren onder de achttien jaar. In de praktijk betekent dit dat LGBTI+-thema’s niet meer aan bod kunnen komen op plaatsen waar kinderen kunnen zijn: op school, in reclame, op tv, in boeken, in de cinema, … en zelfs op straat.

LGBTI+ jongeren en families in de steek

Het verbod werd ingevoerd als amendement op wetgeving ‘ter bescherming van kinderen en de familie’. In werkelijkheid zal het verbod de situatie voor jongeren verslechteren. Hongaars onderzoek toonde dat hun familie en schoolomgeving erg onveilig kunnen zijn en dat een gebrek aan perspectief hen tot zelfdoding drijft. Door het verbod worden nu net die acties die LGBTI+ jongeren en hun families helpen, onmogelijk gemaakt.

Internationale respons

Dit verbod is een zoveelste anti-LGBTI+-maatregel. Hoewel de Hongaarse LGBTI+ organisaties en hun partners al jaren buitenlandse steun vragen, werd er voordien amper opgetreden. Dit keer kwam die respons er wel. Achttien EU-lidstaten ondertekenden een gezamenlijke verklaring tegen de wet, mede op initiatief van België. Het Europees Parlement en verschillende Europese regeringsleiders eisten dat de Europese Commissie actie ondernam. Ondertussen heeft de Europese Commissie op basis van het verbod een inbreukprocedure opgestart tegen Hongarije.

Blijvende nood aan steun

Daarmee is de kous niet af. Premier Orbán en zijn partij zullen hun anti-LGBTI+-agenda blijven doordrukken. Als reactie op de inbreukprocedure kondigde hij al een referendum aan over het verbod. Zo worden de rechten van de Hongaarse LGBTI+-gemeenschap weer maar eens in vraag gesteld. Daarom is het fundamenteel dat de gemeenschap weet dat er wel mensen en organisaties zijn, in Hongarije en daarbuiten, die voor hun rechten en welzijn opkomen.

 

Çavaria als partner

Daartoe behoort ook çavaria. Çavaria werkt al jaren samen met de Hongaarse LGBTI+-organisatie Háttér. Waar zij dit wensen, ondersteunen we hen door hun boodschap over te brengen bij onze Vlaamse en Belgische beleidsmakers. In de marge van de Budapest Pride zal çavaria met de Vlaamse Vertegenwoordiger voor Boedapest spreken en een delegatie parlementsleden van N-VA, CD&V, Groen en Vooruit, die ook deelnemen aan de parade.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste