Ook Brit Awards worden genderneutraal

De BRIT Awards schrappen vanaf volgend jaar al hun mannelijke en vrouwelijke muziekprijzen en vervangen die door genderneutrale prijzen. Dat heeft de organisatie aangekondigd. Daarmee volgen de BRIT Awards andere internationale muziek en filmprijzen.

De BRIT Awards worden sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan de beste Britse en internationale artiesten. Ondanks het feit dat verschillende categorieën nu reeds genderneutraal waren, zoals bijvoorbeeld die voor het beste album, was dit tot nu toe niet het geval voor de verschillende ‘Beste mannelijke’ en ‘Beste vrouwelijke’ categorieën. Hiertegen kwam er de laatste paar jaar steeds meer protest tegen. Zo liet Sam Smith in de aanloop van de Brit Awards van dit jaar in een inmiddels verwijderde tweet weten dat hij niet genomineerd was omdat hij zich als non-binair identificeerde.

Nu laten de organisatoren weten dat ze vanaf volgend jaar alle mannelijke en vrouwelijke categorieën gaan vervangen door genderneutrale categorieën.

Hiermee worden ‘artiesten enkel voor hun muziek en werk gevierd en niet voor hoe ze ervoor kiezen om zich te identificeren of hoe anderen hen zien”.

“Het is belangrijk dat de Brit’s verdergaan en evolueren om zo inclusief als mogelijk te zijn”, zo zei Britt Award-voorzitter Tom March. “Het is het juiste moment om de verwezenlijkingen van de artiesten en de muziek die ze creëren te vieren en het werk dat ze doen ongeacht hun gender.”

De Brit awards volgen hiermee  het voorbeeld van de Gouden Kalveren, het Filmfestival van Berlijn en de Ensors die eerder al aankondigde om in de toekomst genderneutrale prijzen uit te reiken.

Foto: Brit Awards

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste