Oegandees Parlement wil nieuwe anti-LGBT wet introduceren

Het parlement in Oeganda gaat  deze week een nieuwe anti-LGBTQ  wet introduceren. De wet komt er nadat het land de laatste paar maanden via sociale media overspoeld wordt met berichten dat buitenlandse organisaties homoseksualiteit in het Afrikaanse land zouden promoten. Vooral door aanhangers van complottheorieën wordt die boodschap verspreidt.

Dat heeft de voorzitster van het Oegandese parlement, Annet Anita Among, dinsdag gezegd tijdens een gebedsbijeenkomst. Westerse regeringen en organisaties die in Oeganda werkzaam zijn krijgen met de regelmaat van de klok te maken met beschuldigingen dat ze homoseksualiteit zouden promoten. In de afgelopen weken hebben online samenzweringstheorieën over homoseksuele handelingen tussen volwassenen en kinderen een hoogtepunt bereikt.

De regering van Uganda heeft vorige maand een commissie opgericht die het vermeende "promoten" van rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders op scholen te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat Oeganda een poging doet om een anti-LGBT wet in het leven te roepen. Het parlement keurde op 20 december 2013 voor het eerst de Anti-Homoseksualiteitswet goed, waarbij levenslange gevangenisstraffen en de doodstraf werden voorgeschreven voor degenen die schuldig werden bevonden aan deelname aan de handelingen. President Yoweri Museveni ondertekende de wet op 24 februari 2014 voordat deze door het Grondwettelijke Hof werd vernietigd. Het wetsvoorstel  werd wereldwijd scherp veroordeeld. Sommige landen hebben toen ook alle donaties een tijd lang  aan Oeganda stopgezet.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste