Nederlandse Senaat keurt opname LGBT-rechten in grondwet eerste keer goed

Twintig jaar na het eerste homo-huwelijk in Nederland heeft de Nederlandse eerste kamer (senaat) het wetsvoorstel om de grondrechten van LGBTQ’s in de grondwet te verankeren goedgekeurd.

Dinsdag keurde een ruime tweederde meerderheid (58-75) het gezamenlijke voorstel van D66, GroenLinks en PvdA goed.

Om definitief van kracht te worden moet de Grondwetswijziging na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart met een twee-derde meerderheid opnieuw door Senaat en Tweede Kamer worden aangenomen. De samenstelling van de Senaat verandert naar verwachting niet meer voor de tweede lezing. “Een mooi en emotioneel moment voor LHBTI’s in Nederland’” aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “We zijn er nog niet, maar met de brede steun in de Eerste Kamer zien we de toekomst van dit voorstel met vertrouwen tegemoet. “

In 2017 beloofden acht politieke partijen in COC’s Regenboogakkoord om de verankering in de Grondwet te regelen. Die belofte werd overgenomen in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Het wetsvoorstel waar de Senaat op 9 februari mee instemde, werd op 30 juni 2020 in de eerste lezing door de Tweede Kamer aangenomen, met 124 van de 150 stemmen. Alleen PVV, SGP, Forum voor Democratie en het lid Van Haga stemden tegen. Tijdens de behandeling van de wet verduidelijkten de indieners en de minister van BZK, mede op aandringen van het COC, dat de reeds in de Grondwet verankerde non-discriminatiegrond geslacht ook beschermt tegen discriminatie op grond van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie. Het wetsvoorstel verankert verder ook het verbod op discriminatie wegens handicap in de Grondwet.

Bron: COC Nederland

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste