Nederlandse scheidsrechter komt uit de kast

In een openhartig interview in het AD heeft de 29-jarige assistent-scheidsrechter Kevin Bodde zich publiekelijk geout. Bodde  is sinds november actief als assistent-scheidsrechter in de Nederlandse eredivisie. ,,Daarmee komt een droom uit”, aldus Bodde, die dit seizoen grensrechter was bij onder meer FC Twente-Vitesse en AZ-Emmen.

Bodde die in het dagelijks leven politieagent is, kwam op zestien-jarige leeftijd tegenover zijn vader, een militair, uit de kast. ,,Mensen zoals jij horen niet in mijn huis”, zo zei de vader van Bodde nadat hij verteld had dat hij homoseksueel is. ,,Dat deed me zoveel pijn en verdriet. Maar wat wil je ook? Ik was nog maar 16. Dat heeft me toen zo ernstig geraakt, dat ik meteen ben vertrokken.“ Als 16-jarige trok hij daarna in bij zijn grootouders. Gelukkig is alles bij zijn vader goedgekomen.

De reactie bij de Nederlandse voetbalbond KNVB was helemaal anders. ,,In het begin denk je wel: wat zullen mijn collega’s ervan vinden? Maar ik heb daar nooit kritiek gehoord of problemen gehad.” Hij wilde niet in de kast blijven zitten omdat hij naar eigen zeggen beter presteerde als hij zichzelf kon zijn.

Toch is volgens Bodde homo-zijn nog altijd een taboe in de voetbalwereld. Volgens hem komt dat onder meer door de publieke opinie. ,,En vergeet de spelersmakelaars niet. Die houden het ook tegen. Omdat ze bang zijn of ze hun speler nog wel aan een mooie club kunnen verkopen. Dat speelt allemaal mee.”

Hij hoopt toch dat een speler, liefst van een grote club, maar hij beseft dat dit nog niet voor dadelijk is. ,,Bij een kleine club uit de eerste divisie, met een paar honderd mensen op de tribune, kun je dat nog wel een keer doen. Maar doe dat maar eens in een volle Kuip of Arena. Dat is gewoon heel lastig. 

Het hele interview vind je op de website van het AD.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste