Nederlandse homo's mogen binnenkort bloedplasma doneren

Nederlandse mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) mogen binnenkort bloedplasma doneren. Tot nu toe mochten die dat niet omdat ze een verhoogd risico vertoonden op bloedoverdragende infecties.  

De Nederlandse bloedbank Sanquin maakte geen onderscheid tussen mannen met een monogame seksuele relatie en mannen die met meer partners seks hebben. Mannen die vier maanden geen seks hadden gehad mogen bij onze noorderburen wel bloed geven. Maar voor ht doneren van bloedplasma  volstonden die seksloze periode niet omdat daar strengere regels voor gelden.

Die regels kunnen door een verbeterde screening van het bloedplasma nu versoepeld worden. "Dat was een eis van de plasmaverwerkende industrie, maar virussen kunnen nu beter uit het plasma worden gehaald met allerlei nieuwe innovaties", zegt Marloes Metaal van Sanquin in het NOS Radio 1 Journaal. De bloedbank wil dat voor het doneren van plasma dezelfde eisen gaan gelden als voor het geven van bloed.

In bloedplasma zitten veel antistoffen en die kunnen niet kunstmatig worden nagemaakt. De antistoffen zijn nodig voor de ontwikkeling en productie van medicijnen. De vraag naar plasma is erg groot, vooral in deze coronatijd, en daarom zijn extra donoren nodig.

Wanneer homoseksuele mannen kunnen beginnen met het doneren van bloedplasma wordt in de komende dagen besproken.

Bron: NOS

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste