Nederlandse grondwetswijziging die discriminatie van LGBT-personen verbiedt ondertekend

In Nederland heeft  minister Hanke Bruins Slot de wijziging van artikel 1 van de Grondwet officieel ondertekend. Vorige maand keurde de senaat de wijziging reeds goed waarmee discriminaties op basis van seksuele voorkeur, gender identiteit en handicap verboden wordt. 

Bij de ondertekening waren ook de ministers aanwezig die bevoegd zijn voor gehandicaptenbeleid en emancipatie, Conny Helder en Robbert Dijkgraaf,  evenals de Kamerleden die de grondwetswijziging voorstelden.

 ‘Een mooi en gelukkig moment, fijn om deze historische overwinning voor de regenbooggemeenschap en mensen met een handicap zo te vieren,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zien dit als een belofte van de regering om de komende jaren nog meer werk te maken van de aanpak van discriminatie van LHBTI+ personen en mensen met een handicap.’

Nu zowel de minister als de Koning de wetswijziging hebben getekend, is het wachten alleen nog op publicatie in het Staatsblad. Daarna treedt de nieuwe Grondwet in werking.

Het COC heeft bijna 20 jaar gepleit voor verankering van rechten van LHBTI+ personen en mensen met een handicap in de Grondwet.

Het COC pleitte bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. De strijd begon in april 2004 met een oproep van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek aan de Tweede Kamer. Er volgenden diverse nota’s en rapporten, maar de regering kwam niet met een voorstel. In 2010 dienden D66, GroenLinks en PvdA hun initiatiefwetsvoorstel in. Destijds kon dat voorstel nog niet op de benodigde twee derde meerderheid rekenen. Die kwam er na COC’s Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en een grote publieksactie in 2019 bij Pride Amsterdam.

bron: COC Nederland

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste