Minderjarige jongeren die homo in elkaar sloegen en regenboogvlag vernielden vrijgelaten onder voorwaarden

 

De twee jongens van 14 en 16 jaar die betrokken zouden zijn bij de mogelijke gaybashing en de diefstal en vernieling van een regenboogvlag zijn door de jeugdrechter in Oudenaarde onder strikte voorwaarden vrijgelaten. De twee krijgen elk twee maanden huisarrest opgelegd, moeten een werkstraf  uitvoeren en moeten deelnemen aan een leerproject. De feiten vonden op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie plaats. 

In twee aparte filmpjes was te zien hoe een student van het GO Atheneum in Oudenaarde enkele rake klappen en stampen kreeg nadat hij werd uitgemaakt voor homo. Een ander filmpje toonde hoe de jongeren een regenboogvlag naar beneden halen en in de Schelde werpen. "Wat denken jullie? Hier homodag", zei de persoon die het filmpje maakte. De andere verdachte filmde de feiten en verspreidde de filmpjes op sociale media. Of de feiten werden ingegeven door homohaat wordt verder onderzocht, zegt het Oost-Vlaamse parket.

De politie van PZ Vlaamse Ardennen kon de twee jongeren arresteren. Ze werden woensdag voorgeleid bij de jeugdrechter in Oudenaarde, die hen vrijliet onder voorwaarden maar verschillende maatregelen oplegde. De jongens krijgen elk twee maanden huisarrest en moeten een gemeenschapsdienst van respectievelijk 20 en 40 uur uitvoeren. Ze worden moeten ook verplicht deelnemen aan een leerproject rond omgaan met agressie en er zal bekeken worden hoe het slachtoffer vergoed kan worden. Het gaat om voorlopige maatregelen die de jeugdrechter later nog kan aanpassen.

Bron: Belga/HLN/Eigen berichtgeving

Foto: Cecilie Johnsen /Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste