Meer vaccins tegen apenpokken beschikbaar

Door een andere vorm van vaccinatie en omdat ons land 1.500 vaccins in bruikleen krijgt van Nederland kan de doelgroep kunnen er in de komende weken 6.000 patiënten meer gevaccineerd worden.

Die doelgroep wordt overigens uitgebreid naar mannen die seks hebben met mannen en in het voorbije jaar één seksueel overdraagbare ziekte hebben gehad. Voordien moest men minstens 2 SOA’s gehad hebben in de afgelopen twaalf maanden. Ook mannelijke en transgender sekswerkers, personen met ernstige immuunstoornissen, laboratoriumpersoneel dat virusculturen behandelt en vrouwen die HIV-positief zijn of preventieve PrEP-therapie krijgen, komen in aanmerking voor vaccinatie.

De toename van het aantal dosissen is vooral te danken omdat er vanaf volgende week vaccins in de huid mogen worden toegediend, in plaats van in de armspier. Omdat er voor een intradermale injectie een kleinere dosis nodig is, kunnen er meer mensen gevaccineerd worden met dezelfde hoeveelheid vaccin. Daarnaast krijgt België 1.500 vaccins in bruikleen van Nederland.

België telt volgens Sciensano wekelijks 36 gevallen van het apenpokkenvirus, tegenover 47 in de week ervoor. Er zijn ruim 1.500 mensen gevaccineerd, op een totaal van 3.220 vaccins. Intussen is er een eerste sterfgeval in ons land dat gelinkt kan worden aan het apenpokkenvirus.

Bron: Belga

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste