MAS stelt aangekochte stukken van het oudste homo-cafe van Antwerpen tentoon tijdens MAS Darling

Het MAS haalt voor het eerst de aangekochte stukken uit het voormalige oudste Antwerpse homo-cafe ‘Strange’ uit hun depot. De stukken zullen tijdens Antwerp Pride te zien zijn in het kijkdepot. De tentoonstelling maakt deel uit van de eerste editie van MAS Darling, een driedaags festival met lezingen, films en muziek.

Het oudste homocafé van Antwerpen sloot eind 2021 de deuren en het MAS  kon toen enkele tientallen stukken uit het café  verwerven waaronder de lichtbakken met soft pornografische foto’s, de bel aan de bar en enkele ‘prikkelende’ objecten van achter de toog. De stukken zijn een tijd in quarantaine in het depot geweest en zijn nu klaar om getoond te worden. 

Café Strange was het oudste nog bestaande homocafé van Antwerpen en één van de oudste van België. Vanaf 1954 kwamen hier mannen en vrouwen van overal naartoe. In 1980 nam Armand Everaert de zaak over en werd de kroeg dé plek voor dansavonden, feestjes of gewoon een borrelavond. Velen kwamen langs voor of na een bezoek aan de ‘Rue Vaseline’ zoals de Van Schoonhovenstraat destijds in de volksmond werd genoemd. Deze straat met zijn vele kinky cafés en dito darkrooms was tot ver over de Belgische grenzen bekend.

Na de gloriejaren bleef café Strange het aan de rand van de ‘stationsbuurt’ nog lang volhouden. In 2019 was Armand de hoofdgast op de praalwagen van de buurtvereniging Sint-Jansplein tijdens de Antwerp Pride. Gezeten op een gouden troon en omringd door LGBTQ-ers uit de wijk 2060 reed hij in de jaarlijkse optocht door het centrum. Op 30 oktober 2021 tapte barman Palash Roy de laatste biertjes en draaiden de discobollen nog een laatste keer op de maat van de muziek. De ‘overblijfselen’ van café Strange kun je van 9 tot 13 augustus gaan bewonderen in het kijkdepot op de tweede verdieping van het MAS.

Het MAS pakt dit jaar overigens voor de eerste keer tijdens Antwerp Pride uit met een eigen festival vol met lezingen, films en muziek. Zo staat er op woensdag 9 augustus een lezing van  de organisatie Violett over de ondersteuning voor sekswerkers op het programma. Donderdag kun je er terecht voor een lezing met Jonas Roelens, auteur van ‘Verzwegen Verlangen’,. Hij reconstrueert de leefwereld van 'potten' en 'pederasten' in België, van de middeleeuwen tot vandaag, en bespreekt de veranderende mentaliteit rond een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd. Op vrijdag wordt er de iconische film Liquid Sky van Slava Tsukerman met Anne Carlisle in zowel de mannelijke als vrouwelijke hoofdrol vertoont.De film werd opgenomen zonder grote acteurs, grote fondsen of zelfs vergunningen in het centrum van New York City. Liquid Sky heeft een grote invloed gehad op de clubscene die begin jaren 2000 opkwam in Brooklyn, Berlijn, Parijs en Londen, ook gekend als ‘electroclash’.

Meer info over de programmatie van MAS Darling vind je op de website van het MAS.

 

Podcast #16: Vincent Boele (MAS Antwerpen) (video-versie)

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws