Internationale maand tegen darmkanker afgetrapt

Vandaag start de internationale maand tegen darmkanker. Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks stelt men bij meer dan 5000 Vlamingen darmkanker vast. Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2000 levens. Dat zijn er gemiddeld 5 per dag. 

De maand tegen darmkanker werd op 28 februari in ons land afgetrapt met de lancering van de Scanmadam-campagne en een 24-uur marathon op het nieuwe social mediaplatform Clubhouse. Daar werd op 24 uur reeds meer dan 3.400 euro mee opgehaald.

Darmkanker

Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, geneest 95% van de patiënten. Bovendien  zal de behandeling ook makkelijker verlopen.Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Dat is momenteel de meest geschikte test voor vroegtijdige opsporing van darmkanker.De doelgroep krijgt in de komende maanden een pakket thuisbezorgd waarin een cilindervormig buisje met een borsteltje zit. Iedereen kan de staalname thuis doen: u gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje.

Iedere Vlaming, man of vrouw, heeft een gemiddeld risico van 5 %, dus 1 op 20, om ooit met darmkanker geconfronteerd te worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar ziet men dat de frequentie van darmkanker geleidelijk aan toeneemt. Wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, heb je 90 % kans om te genezen. Omdat bijna alle darmkankers ontstaan uit poliepen waarin kwaadaardige cellen kunnen ontstaan heeft men er alle belang bij om die poliepen vroegtijdig op te sporen en te verwijderen. Dat is de reden waarom men preventief onderzoek of screening aangeraden wordt.

Scanmadam

Zondag werd ook de Scanmadam gelanceerd. Dit is een digitale versie van de klassieke ‘Wc-madam’.  Iedereen wordt opgeroepen om de affiches, die je op de website van Stop Darmkanker kan downloaden, met een QR-code erop te verspreiden. Door het scannen van de QR-code kan op een laagdrempelige manier een bedrag vanaf twee euro gedoneerd worden aan de vzw.

Clubhouse

Op het nieuwe social media platform Clubhouse werd op drie dagen tijd een ‘Stop Darmkanker’-kamer georganiseerd. Vanaf zondagmorgen 10 uur konden bezoekers van die kamer rechtstreeks vragen stellen aan dokter Luc Colemont van de vzw ’Stop Darmkanker’, zelf getuigenissen doen en werden de bezoekers opgeroepen om een donatie te doen via de ‘scanmadam’. Ondermeer Aad de Mos, Marc Coucke en Steven de Smedt kwamen langs om hun verhaal te doen of de campagne te steunen. Op 24 uur tijd werd er via het nieuwe medium maar liefst meer dan 3.400 euro opgehaald.

Tijdens één van de vele Q&A-sessies die dokter Colemont kreeg was er één vraag die hij nog nooit op de duizenden congressen en lezingen die hij bijwoonde of gaf kreeg. Eén van de bezoekers vroeg of anale seks het risico op darmkanker deed toenemen. Volgens Luc Colemont is daar geen bewijs van als er genoeg glijmiddel en er rekening wordt gehouden met eventuele wondjes.

Gedurende de hele Clubhouse sessie had lovende woorden voor de mogelijkheden die het nieuwe laagdrempelige medium biedt. Naast getuigenissen werd ook het initiatief genomen door enkele bezoekers om een ’Stop Darmkanker’-dashboard in elkaar te steken die alle beschikbare (openbare) data moet bundelen. Colemont is dan ook van plan om het nieuwe medium te blijven gebruiken in deze en toekomstige campagnes van zijn vzw.

“Dit is nog maar het begin. We gaan er volle bak tegen aan en we hebben nog heel wat acties in de pipeline”, zo sloot dokter Colemont de 24-uurs actie af op Clubhouse.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste