Limburgse scholen verwelkomen leerlingen op 1 september met nieuwe regenboogzebrapaden

Verschillende Limburgse scholen en gemeenten verwelkomen hun studenten op 1 september met een gloednieuwe regenboogoversteekplaats. Dat is onder meer het geval in de gemeenten Heers (foto), Zonhoven, Diepenbeek en Houthalen-Helchteren. In totaal werden de afgelopen zomermaanden maar liefst  30 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen veiliger gemaakt. Daarvoor werd dertig miljoen euro uitgetrokken.

Vorig jaar lanceerde minister Lydia Peeters (Open VLD) een initiatief rond het verhogen van de verkeersveiligheid op de Limburgse schooltrajecten. De minister deed toen een oproep naar de lokale bestuurders van de gemeenten om alle knelpunten  op schoolroutes langs gewestwegen in kaart te brengen. “In Limburg hebben we zo 180 knelpunten doorgekregen. Ons agentschap Wegen en Verkeer heeft al die punten gescreend. Vierentwintig daarvan zijn er reeds volledig gerealiseerd  en voor 1 september komen er daar nog vijf bij.”

Opvallend in het lijstje van de reeds afgewerkte projecten die de verkeersveiligheid voor fietsende leerlingen naar en van scholen moeten verbeteren, is de opsomming van de aanleg van vier regenboogzebrapaden in de buurt van scholen.

Moord in Beveren

In de nasleep van de moord op David P. in Beveren wilden heel wat  steden en gemeenten een positief signaal van steun aan de LGBTQ-gemeenschap uitdragen en installeerden ze langs schoolomgevingen op hun gemeentewegen een regenboogzebrapad. Dat was ondermeer het geval in Leuven, Diest en Sint-Truiden. Maar gemeenten en steden konden dat niet doen in een schoolomgeving die langs een gewestweg lag omdat de regelgeving daar anders was dan op gemeentelijk vlak.  Heers, Zonhoven, Diepenbeek en Houthalen-Helchteren grepen de oproep van minister Peeters aan om toch een aanvraag voor een regenboogzebrapad in te dienen. Meestal gaat het over een eenvoudige aanpassing van een reeds bestaande oversteekplaats.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en Minister Peeters versoepelden de regels op gewestelijk niveau en hierdoor konden de oversteekplaatsen de voorbije maanden toch aangepast worden. “Het was te gek voor woorden dat er verschillen waren op gewestelijk en gemeentelijk niveau”, aldus de minister.

 

Dit zijn de nieuwe regenboogzebrapaden in Limburg:

-Heers: Nieuwe Steenweg the School De Bilter

-Zonhoven: Kruispunt N72 met de Kortestraat

-Diepenbeek: N2 thv Vrij basisonderwijs Paleis en BKO centrum

-Houthalen-Helchteren: kruispunt N719 met de Sint-Luciastraat

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste