Lijsttrekkers D66 en FvD in de clinch na vraag van non-binaire student

Woensdagavond is het in het verkiezingsprogramma NOS op 3 meermaals  tot een aanvaring gekomen over LGBTQ-thema’s tussen Rob Jetten (D66) en Thiery Baudet (Forum voor de Democratie). Dat gebeurde ondermeer naar aanleiding van een vraag van een 24-jarige non-binaire student.  

 

Nederland trekt binnen drie weken naar de stembus en in aanloop daarvan zijn de verschillende lijsttrekkers te de komende dagen te gast in het verkiezingsprogramma NOS op 3. Woensdag was het de beurt aan de lijsttrekkers van D66 en FvD. Tijdens het hele programma was de sfeer gespannen tussen de twee lijsttrekkers. Zo wilde Rob Jetten geen ludiek spelletje spelen, dat een vast onderdeel van het programma is, tegen Baudet. In het spelletje moeten politici  raden of een voorstel uit hún verkiezingsprogramma komt of uit dat van de ander.

“Ik vind het goed dat we hier zijn om met de jongeren hier in de studio en iedereen die online kijkt, het debat te voeren, vragen te beantwoorden en ook het verschil tussen de twee partijen duidelijk te maken”, zo zei Jetten. “Maar ik heb niet de behoeft om vrolijk op een bank spelletjes te spelen met een partij die bijgedragen heeft aan een sentiment van haat, racisme en discriminatie in Nederland. Die ook anti-democratische uitspraken heeft gedaan en die de afgelopen jaren daarmee de parlementaire democratie heeft aangevallen.Ik ben hier om het debat met meneer Baudet te voeren maar niet om vrolijke spelletjes te spelen.” Hierop noemde Baudet Jetten al lachend een ‘acteur’.

 

Tijdens het debat kwamen verschillende thema’s naar voren waaronder de woningcrisis, de rente op studieleningen en lessen in het onderwijs over het klimaatprobleem en wat Baudet "lhbtiq-propaganda" noemde. Dan blijft er meer tijd over voor taal en rekenen”, aldus de FvD-frontman. Die opmerking schoot Jetten in het verkeerde keelgat. "Ik verzet me tegen partijen als Forum die zeggen dat lhbti-onderwijs brainwashing van kinderhersenen is. Dat is precies de reden waarom ik net geen spelletje wilde spelen." 

Even later was het opnieuw raak tussen de twee lijsttrekkers toen een 24-jarige non-binaire student aan Baudet een vraag stelde. “Ik ben non-binair”, zo stak de student van wal waarna hij vertelde dat hij de vraag had gekregen of hij niet bang was van de reacties als hij hierover op televisie zou komen.”Ik schrik niet meer van doodsbedreigingen.Het maakt niet meer uit wat ik online zeg of ik krijg doodsbedreigingen. Als ik iets politiek zeg krijg ik doodsbedreigingen, als ik iets over LGBTQ’s zeg krijg ik doodsbedreigingen, zelfs als ik een grapje maak dat de trein te laat is krijg ik doodsbedreigingen.” De student had het gevoel dat  aanhangers van de FvD en andere partijen de dingen die Baudet zegt weerkaatst naar leden uit de queergemeenschap. Hij vroeg daarna of Baudet zich hierover verantwoordelijk voelde. 

Vooraleer Baudet antwoordde dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor het gedrag van zijn aanhangers zei Baudet dat hij niet begreep wat de student bedoelde met non-binair.  Na de uitleg van zowel de student als de presentatrice van het programma zei Baudet dat hij niet gelooft dat er meer dan twee geslachten zijn.”Jij bent iets wat volgens mij niet bestaat. Ik kan ook zeggen dat ik een alien ben, ik zit hier maar volgens mij bestaat dit ook niet. We zijn mensen en er zijn twee geslachten. Man en vrouw. Ik ben ertegen dat dit gepropagandeerd wordt op scholen, schooltelevisie en dat dit buiten het leven van kinderen gehouden moet worden.” Daarop wenste Baudet de vragensteller nog het beste toe.

Hierop reageerde Jetten dat het antwoord van Baudet ‘bullshit’ was. “Je kan niet iemand het beste toewensen als je niet erkent dat hen er ook mag zijn op de manier waarop een persoon zich wil identificeren. U ontkent gewoon voor heel veel Nederlanders die vrijheid en de gevaarlijke taal die u daarbij bezigt, zowel in het parlement als hier in de uitzending die leidt ertoe dat ik en heel veel anderen vanavond Twitter kunnen openen met nieuwe homehaat en nieuwe bedreigingen. U zou zich ook eens verantwoordelijk moeten voelen voor de impact die uw woorden hebben.”

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws