LGBTQ-gedenkteken in Brussel gevandaliseerd

Op de Kolenmarkt in Brussel is het gedenkteken voor alle gemartelde homoseksuelen beklad met een anarchistisch opschrift.De roze driehoek met daarrond de tekst ‘Aan de homoseksuelen gemarteld of vermoord door de onverdraagzaamheid’ in drie talen hangt buiten aan de populaire LGBTQ+ cafe ‘Stammbar’. Het is niet de eerste keer dat de Stambar het slachtoffer wordt van vandalisme. Enkele weken terug werd er ook al ingebroken. Dat weekend was dat ook het geval in twee andere Brusselse LGBTQ- horecazaken.

Op Facebook betreuren de zaakvoerders het vandalisme op het herdenkingsteken. “Dit monument heeft voor ons, als Stammbar, een speciale betekenis omdat het een aangrijpend moment in de geschiedenis symboliseert. Met zijn kenmerkende roze driehoek staat het als een plechtige herinnering aan de vervolging en het lijden van ontelbare LGBTQ+ individuen tijdens een donker hoofdstuk in ons collectieve verleden.”

‘Helaas is dit symbool van herdenking en inclusiviteit het doelwit geworden van vandalisme. Een "anarchistische" graffiti is op het monument geschilderd, waarmee de herinnering die het vertegenwoordigt bezoedeld wordt. Deze daad van vernieling is niet alleen een aanval op een fysieke structuur, maar ook een belediging voor de herinnering van degenen die slachtoffer zijn geworden, en een ontmoedigende herinnering dat vooroordelen en haat nog steeds voortbestaan.’

Foto; Facebook/Stammbar

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste